SO Foča nije imenovala člana popisne komisije

17.07.2013.

Popis stanovništva

FOČA – Na posebnoj sjednici Skupštine opštine Foča nije imenovan član Opštinske popisne komisije za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, iz reda ostalih naroda, zbog čega je Skupština i sazvana.

Na Javni poziv za prijavu kandidata za člana Popisne komisije iz reda ostalih, koji je raspisao načelnik opštine Foča, prijavila su se dva kandidata iz reda crnogorskog naroda, Rada Krnojelac i Slobodan Perović.

Skupština je prethodno morala razriješiti jednog člana komisije koji je izabran na predhodnoj sjednici SO i kao jedino rješenje, da bi se ispunili uslovi, nametnulo se razrješenje predjsednika Popisne komisije Dragice Kulić koja je iz reda srpskog naroda. Od 14 prisutnih odbornika dva opoziciona odbornika su bila uzdržana i taj prijedlog nije usvojen.

Dragica Kulić, predsjednik Popisne komisije za popis stanovništva u BiH 2013. godine smatra da odbornici nisu ozbiljno prišli ovoj problematici i da će se neusvajanjem prijedloga stvoriti dodatni problemi opštini Foča za sprovođenje popisa.

– „Agencija za statistiku BiH nije dala saglasnost na imenovanje Opštinske popisne komisije koja je imenovana rješenjem na prethodnoj sjednici Skupštine opštine. Posebna sjednica SO Foča upravo je zakazana sa namjerom da se imenuje jedan član Opštinske popisne komisije iz reda ostalih naroda. Obzirom da imenovanje nije izvršeno plašim se da će ostati vrlo kratak rok, nekih sedam dana, za raspisivanje Javnog poziva za izbor popisivača i instruktora. U svakom slučaju Zavodu za statistiku će biti dostavljeno ovaj podatak i predpostavljam da ćemo dobiti instrukcije da li će dolaziti do produžavanja rokova, što ja lično ne vjerujem. Međutim, to su poslovi koji se moraju stići i koji se moraju završiti a istina je da ćemo biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge lokalne zajednice koje već imaju imenovane opštinske popisne komisije“ – zaključila je Dragica Kulić.

Izbor člana Opštinske popisne komisije iz reda ostalih naroda, za popis stanovništva u BiH 2013. godine, odgođen je za narednu redovnu sjednicu SO Foča koja se održava 23. jula.