Tri mosta iz naše zemlje uvrštena su među 50 najljepših na svijetu

bljesak.info - 22. jula 2013. 058.ba

Mostarski most

INFO – Tri mosta iz naše zemlje uvrštena su među 50 najljepših na svijetu, po izboru uglednog francuskog portala Voyage. U samom smo vrhu na rang listi ovih arhitektonskih čuda, impresivnih i pravih dragulja arhitekture, u oštroj konkurenciji Amerike, Italije, Britanije, Njemačke i drugih zemalja.

Kada je izgrađen mostarski most je bio, a i danas je, najveći kameni samonosivi luk na svijetu i već je stoljećima prepoznatljivi simbol Mostara i BiH. Među 50 najljepših svjetskih mostova našla se i Višegradska ćuprija izgrađena 1557. godine po nalogu Mehmeda-paše Sokolovića sa arhitektonskim potpisom graditelja Sinana i primjer je tipične osmanske arhitekture, javlja TV1.

Ćuprija nа Drini

I Stari most i Višegradska ćuprija inače su pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baština. Uz dva mosta iz osmanske uprave, na listi 50 najljepših mostova svijeta uvršten je još jedan most iz BiH, star nepune dvije godine. Riječ je o sarajevskom mostu pod nazivom Festina lente, originalnom djelu mladih sarajevskih likovnjaka – studenata Likovne akademije u Sarajeevu. Festina Lente je latinska poslovica što znači „Požurite polako.“ Djeluje kao simbolička barijera između svjetovnog i duhovnog, jer umjesto Akademije nekoć je bila crkva.

Most u Sarajevu-Festina lente

Nema sumnje da je BiH zemlja mostova: i u metaforičkom i u bukvalnom značenju.

Malo je država na svijetu koje imaju toliko mostova, a pogotovo toliko lijepih mostova kao BiH. To dokazuje i ova rang lista – više mostova na listi top 50 imaju samo Amerika, Velika Britanija, Francuska, Kina i Japan, dok je iza BiH na listi čak 20 zemalja – među kojima i zemlje poput Italije koje na listi imaju po jedan ili dva mosta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,