U Foči otovren Sabirni centar za otkup mlijeka

17.07.2013.

Sabirni centar za otkup mlijeka u Foči

FOČA – U prostorijama bivše mjesne zajednice Rječica otvoren je Sabirni centar za otkup mlijeka. Na području naše opštine mjesečno se otkupi oko 15.000 litara mlijeka. Uz stimulativne mjere i podsticaje, pod uslovom da se ispoštuju standardi higijene, proizvođači mlijeka mogu ostvariti otkupnu cijenu od 1,15 KM.

U Sabirni centar prikupljaće se mlijeko sa područja Foče, Kalinovika i Rogatice, rekao je načelnik opštine Radisav Mašić.

– „Ono što je za nas vrlo značajno jeste da se otkup mlijeka u našoj opštini povećava. Interes građana se povećava i u odnosu na prošlu godinu otkup mlijeka je tri puta veći. Ovaj centar omogućava da se povećava otkup mlijeka, jer ovo je samo prvi korak, planiramo da ovde nabavimo još četiri laktofriza i da još neke oblike proizvodnje mlijeka sa Mljekarom Pađeni dogovorimo. Ovaj centar zajednički su finansirali Opština Foča i mljekara Pađeni, a cisterna je naša i ona svaki dan otkupljuje mlijeko od proizvođača i dolazi u Sabirni centar. Želja nam je da povećamo broj stočnog fonda i mi smo u ovoj godini u budžetu, zajedno sa turizmom, za tu namjenu planirali oko 200 000 maraka, a konkurisaćemo i kod resornog ministarstva za sredstva za nabavku krava“ – zaključio je Mašić.

Na području naše opštine trenutno je 30 proizvođača koji su ušli u projekat otkupa mlijeka, kaže Verica Drakul, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Foči.

– „Karakteristično je da imamo svakodnevni trend porasta i svaki dan se povećava broj proizvođača mlijeka od kojih otkupljuje mljekara Pađeni“ – istakla je Verica Drakul.

Opština je potpisala ugovor sa mljekarom „Pađeni“ iz Bileće koja uredno otkupljuje mlijeko, a proizvođačima svakog mjeseca redovno plaća njihovu zaradu. Direktor i vlasnik tog preduzeća Nenad Vukoje kaže da je sa opštinom postignut dogovor oko ovog posla, koji je završen za petnaestak dana.

– „Opština je obezbijedila prostor u koji će se sabirati mlijeko tako da sa zadovoljstvom možemo reći da smo napravili neke nove uslove i nove načine da se što više proizvođača uključi u proces otkupa. Mlijeko je za sada najvjerovatnije dobrog kvaliteta, ali dok proizvođači shvate načine proizvodnje može se doći i do ekstra klase mlijeka“ – rekao je Vukoje.

Vukoje dodaje da je za sada u Foči teško postići ekstra klasu mlijeka, ali da postoje načini da se do toga dođe. U opštini najavljuju proširenje kapaciteta i stimulaciju proizvođača kako bi se otkup i kvalitet mlijeka povećali.