U muzeju otvorena izložba „Bitka na Sutjesci 1943“

Opština Foča - Nataša Miletić - 19. jula 2013. 058.ba

Izložba u Foči

FOČA – U galeriji Muzeja „Stara Hercegovina“ otvaranjem izložbe „Bitka na Sutjesci 1943“ obilježeno 70 godina jednog od najvažnijih događaja u novijoj istoriji našeg kraja.

Kroz fotografije, dokumente i trodimenzionalne predmete prikazana je jedna od najtežih bitaka NOB-e u kojoj je život izgubilo više od 7.500 boraca.

U sklopu izložbe posjetioci su podgledali film „Slavni dani antifašističke borbe“, čiji je autor novinar RTRS Radivoje Obrenović.
Posjetioci nisu ostali ravnodušni. Izložba ih je podsjetila na stradanje i patnju boraca u jednoj od najtežih bitaka protiv fašizma. Prisjetili su se kako su se njihovi očevi borili na obroncima planina oko Sutjeske i kako su se sa mukom provlačili kroz kanjon.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine u Foči Branka Dragičević, ističe da je interesovanje za stalnu muzejsku postavku iz perioda narodnooslobodaličke borbe u poslednje vrijeme povećano i da je sve više posjetilaca.

– „Posjetioci sve češće posjećuju našu stalnu postavku Foča iz perioda NOB-a, i to najviše u ljetnom periodu kada se obilježava godišnjica Bitke na Sutjesci. U Muzej dolaze poštovaoci NOB-a iz svih krajeva bivše Jugoslavije, mnogobrojna udruženja i pokreti, te nasljednici učesnika bitke na Sutjesci“ – istakla je Dragičevićeva.

Autor izložbe „Bitka na Sutjesci 1943“ Dragica Ćurčić, istakla je da se izložba pripremala više od tri mjeseca i da su najinteresenatniji, od svega izloženog, originalni predmeti učesnika bitke koji su sačuvani do danas, kao što su oružje, novčanici i razni predmeti koji su korišteni u borbi.

Izložba će biti postavljena tokom ljetnje sezone, a zainteresovani građani mogu je pogledati svakog radnog dana.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,