Ulica za velikog humanistu, akademika Borišu Starovića

25.07.2013.

Dr Boriša Starović

FOČA – U znak sjećanja i zahvalnosti velikom humanisti i glavnom inicijatoru za osnivanje Medicinskog fakulteta u Foči – doktoru Boriši Staroviću, pokrenuta je inicijativa da Studentska ulica u tom gradu nosi njegovo ime.

Inicijativu za promjenu naziva Studentske u Ulicu akademika Boriše Starovića pokrenuli su nekadašnji studenti profesora Starovića, uz blagoslov njegove porodice, nakon čega je počelo potpisivanje peticije.

Zbog velikog interesovanja prijatelja iz cijelog svijeta i poštovalaca Boriše Starovića, pokrenuta je i elektronska peticija na fejsbuk stranici pod nazivom Akademik Boriša Starović /promjena naziva ulice u Foči/.

Jedan od organizatora ove akcije doktor Nataša Đokanović Lozo rekla je Srni da je do sada prikupljeno oko 300 potpisa.

“Planirali smo da realizujemo ovu akciju do oktobra, kada se navršava 20 godina od osnivanja Medicinskog fakulteta u Foči, da na taj način iskažemo zahvalnost doktoru Staroviću, čovjeku koji je ostavio veliki pečat u životu njegovih studenata, ali i kolega i prijatelja širom svijeta”, dodala je Đokanovićeva.

Međutim, iz opštine Foča organizatorima je rečeno da se, prema zakonu, do 31. oktobra ove godine, odnosno do kraja popisa stanovništva, ne mogu mijenjati nazivi ulica.

“Poslije tog perioda, nadležni u opštini kažu da ne bi trebalo biti problema. Stoga, nećemo žuriti, sačekaćemo da skupimo bar 500 onlajn potpisa i još toliko u gradu, pa ćemo polovinom avgusta predati peticiju”, rekla je Đokanovićeva, izrazivši uvjerenje da će do kraja godine biti ostvaren plan.

Studenti ističu da profesor Starović zaslužuje da dobije ulicu, jer je mnoge od njih naučio istinskim životnim vrijednostima, napominjući da su iza njega ostala djela iz kojih treba učiti i slijediti njegov primjer.

Profesor doktor Spomenka Mujović, koja je bila saradnik profesora Starovića, kaže da je riječ o čovjeku koji je svojom ogromnom energijom i velikim znanjem bio glavni osnivač Medicinskog fakulteta u Foči.

“Uneo je neverovatnu količinu ljubavi, bespregornog rada, entuzijazma i dobre volje prema svakom pojedinačnom članu kolektiva, da sam zaista presrećna što sam uopšte upoznala takvog čoveka”, istakla je Mujovićeva.

Ona je dodala da je akademik Starović bez imalo zadrške i dvojbe radio na osposobljavanju kadrova, izradi magistarskih i doktorskih teza.

“Ako se ponekad na nekoga i naljutio, to je bilo trenutno i bezazleno”, kaže Mujovićeva.

Prema njenim riječima, profesor Starović je često znao obići studente u čitaonici da im da podršku i prenese na njih dio svog entuzijazma. “Možemo da mu kažemo samo veliko hvala”, istakla je Mujovićeva.

Boriša Starović rođen je u Sarajevu 1940. godine, a umro je u Foči 16. maja 2005. godine.

U Sarajevu je 1964. godine završio Medicinski fakultet kao jedan od najboljih studenata generacije. Bio je specijalista u oblasti opšte hirurgije, a doktorirao je 1981. godine na temu rekonstruktivne hirurgije šake, što je ujedno bila prva doktorska disertacije iz ove oblasti medicine u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je jedan od osnivača odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Hirurške klinike UMC Sarajevo, čiji je direktor postao 1977. godine i na toj poziciji ostao do januara 1993. godine, kada je napustio Sarajevo i otišao u tadašnje Srpsko Sarajevo.

Kada je počeo rat, u Sarajevu je na njega 6. aprila 1992. godine pokušan atentat, a 400 dana proveo je u zatočeništvu u Hirurškoj klinici čiji je bio direktor, sve do izlaska iz Sarajeva u januaru 1993. godine.

U tadašnjem Srpskom Sarajevu postao je dekan Medicinskog fakulteta, a potom i rektor Univerziteta. Glavni je inicijator za osnivanje Medicinskog fakulteta u Foči, čiji je bio i dekan.

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ postao je 1997. godine, a redovni 2004. godine. Bio je generalni sekretar ANURS-a, potpredsjednik Akademije, a od 2004. do smrti bio je predsjednik Odjeljenja za medicinske nauke ANURS-a.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Povelja humanosti Jugoslavije, nagrada za životno djelo “Hipokrat” 2002. godine, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva.