Umro posljednji potomak Mehmed-paše Sokolovića

25.07.2013.

Potomak Mehmed-paše Sokolovića

RUDO – U selu Sokolovići, nadomak Rudog, rodnog mjesta čuvenog Mehmed-paše Sokolovića, umro je u 88. godini Ljubo Kiridžić, posljednji potomak velikog vezira.

Ljubo je do smrti živio u velikoj nemaštini, u trošnoj kući bez struje. Decenijama je svim namjernicima s ponosom pričao razne događaje iz života slavnog pretka.

Seoce iz kog je kao janjičar u Tursku odveden Mehmed-paša djeluje usnulo i pusto. Ostali su u njemu uglavnom starci, mladih gotovo i nema, a godinama se ovde nije čuo plač novorođenčeta.

Ljubina rodbinska veza s čuvenim turskim vojskovođom nije mu pomogla da ima udobniji život. Decenijama je s ponosom pričao svima koji su pohodili Sokoloviće o svom pretku, pokazujući im ruševine porodične kuće Dimitrija Sokolovića, Mehmedovog oca.

Ljubo Kiridžić je za života pričao da se 1943. kod njega u selu Ravanci, koje se naslanja na Sokoloviće, krio đeneral Draža Mihailović, s kojim se on rukovao u zoru 13. marta 1946, ne sluteći izdaju i hvatanje Draže samo koji sat kasnije.

Mještani kažu da je baš zbog Draže zaselak Ravanci, u kome su Ljubo i njegova supruga Milja (83) dugo bili jedini stanovnici, poslije rata bio kažnjen i zaboravljen, bez struje i osnovnih sredstava za život. Tako je ostalo do dan danas.

Starina Ljubo je svojevremeno ispričao nešto što nisu dokučili ni mnogobrojni istoričari. U autobiografiji Mehmed-paše Sokolovića majka velikog vezira zvala se Marija. To mu je potvrdio djed koji je bio rođen 1848. i živio ravno 100 godina, a njemu opet njegov djed, što se kao živo predanje prenosilo s koljena na koljeno.

Ovih dana selo Sokolovići je sablasno pusto, s tek desetak raštrkanih, uglavnom napuštenih kuća. Selom dominira po drugi put obnovljena džamija, koju je Mehmed-paša sagradio svom ocu Dimitriju, koji je prelaskom u islam postao Sinan-beg.

Pokojni Ljubo je tvrdio da je stotinak metara dalje od džamija Mehmed-paša sagradio i crkvu svojoj majci Mariji, ali je ona ostala porušena u šipražju i nikada nije obnovljena.

Zanimljivo je da vodovod pravljen prije pet vjekova u ovom selu i danas funkcioniše. Na autobuskom stajalištu na natpisom “Sokolovići” na putu Rudo – Sarajevo, dominiraju gomile otpada i šuta.

U šest vijekova dugoj istoriji Osmanske carevine, za vrijeme 36 sultana, izmjenjalo se na vlasti ukupno 210 velikih vezira. Međutim, turski istoričari se slažu da među njima Mehmed-paša Sokolović zauzima istaknuto mjesto jer je najzaslužniji za uzdizanje turske imperije.

Njegov život od ličnog sultanovog sobara i oružara, admirala mornarice, vojnog komandanta turske vojske, osvajača Sigeta, Arabije i Bagdada, održao ga je u službi čak kod tri sultana.

“I danas je nevjerovatno i nepojmljivo kako je Mehmed-paša Sokolović u svom selu, prije 450 godina, mogao graditi i crkvu i džamiju, biti i Srbin i musliman, i pravoslavac i Turčin odjednom, pa imati za brata srpskog patrijarha Makarija Sokolovića i ujedno biti sultanov zet, dizati ćupriju na Drini svom narodu i planirati Suecki kanal drugim narodima”, priča u dahu Bojan Bajić, stanovnik Rudog.