Djeca iz Foče deset dana u Kumboru

09.08.2013.

Kumbor

FOČA – Na Crnogorsko primorje danas je iz Foče otputovalo 29 mališana. Oni će u ljetovalištu u Kumboru boraviti 10 dana, u grupi od ukupno 157 dječaka i djevojčica iz sedam opština Srpske.

Program socijalizacije djece iz ranjivih kategorija, već desetu godinu provode Javni fond za dječiju zaštitu RS i opštinski centri za socijalni rad. Mališani su srećni što će uživati u čarima mora.

– Prvi put idem u Kumbor, očekujem dobro društvo i lijep provod – kaže dvanaestogodišnja Sandra Maksimović.

Njena drugarica, Dragana Tomović i ranije je išla u Kumbor.

– Bude dosta djece iz raznih gradova, družimo se, plivamo, prelijepo je – kaže Dragana.

Zadovoljni su i roditelji, od kojih većina inače ne bi mogli priuštiti svojoj djeci ljetovanje na moru.

– Ćerka mi ide prvi put na more, mislim da će biti zadovoljna i da će joj biti lijepo. Ima još tri sestre i brata, koji su ostali kod kuće – kaže Milenka Bjelogrlić, koja je ispratila svoju ćerku Dejanu.

Na more su otputovala djeca iz socijalno ugroženih porodica, djeca korisnici dječijeg dodatka, zatim djeca sa hroničnim oboljenjem i djeca boraca prve kategorije. U Centru za scoijalni rad u Foči ističu da će mališanima na moru biti obezbijeđeni raznovrsni sadržaji.

– Imaju osmišljen program za deset dana. Svako dijete nauči plivati, tako je bilo dosad, jer imaju sportske animatore koji rade sa njima. Tu su i studenti volonteri različitih profila, socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, defektolozi. U pratnji naše djece su otišla dva vaspitača, jedan učitelj i jedan nezaposleni diplomirani defektolog – kaže referent za dječiju zaštitu u Centru za socijalni rad, Mirjana Pavlović.

Boravak djece na moru, opština Foča je podržala sa 640 maraka, odnosno sa 20 maraka džeparca za svakog mališana. Bilo je predviđeno da putuje 32 djece, ali je troje u međuvremenu odustalo. Djeca se iz Kumbora vraćaju 18. avgusta.