Dogovor o pražnjenju akumulacionog jezera

10.08.2013.

Višegrad - Drina

VIŠEGRAD – Pražnjenje akumulacionog jezera Hidroelektrane “Bajina Bašta” nizvodno od Višegrada biće obavljeno od 26. do 30. avgusta, što znači da će se nivo rijeke Drine smanjiti za najmanje dva metra, potvrdio je danas načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

Mišković je objasnio da je to dogovoreno sa predstavnicima Hidroelektrana “Bajina Bašta” i “Višegrad”, elektroprivreda Republike Srpske i Srbije, resornih ministarstava i izvođača radova turske firme ER BU na sanaciji mosta Mehmed-paše Sokolovića, zbog čega će ovo biti i urađeno.

“Iako će se smanjenjem nivoa vode izazvati i ekonomski gubici u poslovanju obje hidroelektrane, značaj realizacije projekta sanacije Ćuprije, koja je na Uneskovoj listi zaštićenih spomenika svjetske kulture, prevazišao je ove probleme”, istakao je Mišković.

Bajinobaštansko jezero biće smanjeno na kotu 286, što znači da iz korita rijeke Drine treba da se izmjeste svi plovni objekti i ribnjaci.

Neimari će početkom septembra započeti glavne radove na izgradnji zagata oko polovine Ćuprije i isušivanju ovog dijela rijeke, kako bi se pristupilo sanaciji stubova.

Na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Turske razvojne agencije TIKA, investitora projekta vrijednog pet miliona evra, nije precizirano do kada će ovi radovi i trajati i Drina imati izuzetno nizak vodostaj.