Grafičari na jubilarnom Saborovanju likovnih umjetnika

26.08.2013.

Grafičari na likovnom saborovanju u Višegradu

VIŠEGRAD – U okviru 20. jubilarnog likovnog Saboravnja koje je zvanično otvoreno u subotu 24. avgusta, danas je počela sa radom grafička radionica u Gradskoj galeriji pod rukovodstvom Biljane Vuković, profesorice fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda.

Ove godine grafička radionica je okupila osam profesionalaca sa raznih strana svijeta. Pored Vukovićeve, iz Japana je stigla grafičarka Kanami Morita, sa Tajvana su došli univeryitetski profesori umjetnosti Jo Hui Čung i Čing Li, zatim iz Belgije Dragana Fransen–Bojić, iz Danske Heles Kid, Ivana Nastevska iz Makedonije i Zdravko Janković iz Beograda.

„Većina umjetnika prije nego što dođe na Saborovanje u Višegrad pročita na svom jeziku roman „Na Drini ćuprija“ i to postane lajt motiv cijelog događaja. Grafičari u Andrićevim djelima pronalaze inspiraciju a naročito kad se susretnu sa mostom Mehmed-paše Sokolovića ili drevnim dobrunskim manastirom“, naglašava Vukovićeva.

Pored dobre ideje, grafičari u timskom radu razmjenjuju iskustva i dosta nauče jedni od drugih.

„Ljepota njihovog stvaranja je u procesu, gdje sve nastaje u istom trenutku koji se odigrava zajedno“, pojasnila je Vukovićeva.

Grafičari će u narednih pet dana stvarati djela koja će biti dio ukupnog fundusa Gradske Galerije u Višegradu.