HE „Višegrad“ izmirila sve obaveze prema opštinama u drinsko-limskom slivu

Mira Andrić - 08. августа 2013. 058.ba

Hidroelektrane na Drini Višegrad

U budžet opštine Višegrad 2.382.738 KM

VIŠEGRAD – „Za prvih šest mjeseci ove godine višegradska hidroelektrana ostvarila je proizvodnju od 919,16 gigavat sati električne energije, što je za 23 odsto iznad rebalansiranog plana ili za 58 odsto više od ostvarene proizvodnje u 2012. godini“, potvrdio je direktor preduzeća „HE na Drini“ Mile Lakić.

On kaže, da je za ovaj period ostvarena neto dobit od 8.343.678 KM i ističe da je cijena kilovat sata električne energije ovog preduzeća 1,73 feninga, što je za 50 odsto manje u poređenju sa hidroelektranom „Bočac“ na Vrbasu i hidroelektranom na Trebišnjici, gdje je cijena proizvedene električne energije 3,39 odnosno 3,42 feninga po kilovat satu.

Lakić naglašava da su izmirene sve obaveze na ime naknada za potopljeno zemljište hidroakumulacijom za pet opština u slivu Drine. Ukupna naknada iznosi 4.595.800 KM od čega je na račun opštine Višegrad prebačeno 2.382.738 KM.

„Zahvaljujući pogonskoj spremnosti ovog hidroenergetskog postrojenja i povoljnoj hidrologiji u prvih šest mjeseci ispunjen je redovan godišnji plan proizvodnje električne energije.“ – rekao je Lakić.

On dalje ističe da je u toku procedura kupovine poslovne zgrade u komleksu Andrićgrada i da je realno očekivati da do kraja ove godine u novopremljene prostorije preseli administrativni dio osoblja HE „Višegrad“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,