Na području PBS Višegrad oduzeto 238 vozačkih dozvola

14.08.2013.

Policija

VIŠEGRAD – Na području koje kontrolišu pripadnisi PSB Višegrad u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 45 saobraćajnih nezgoda od čega su tri bilе sa teškim tjelesnim povredama.

„U istom periodu, zbog težih prekršaja u saobraćaju, oduzeto je 238 vozačkih dozvola i to zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola“, potvrdio je zamjenik komandira saobraćajne policije „Višegrad“ Dušan Petković.

„Većinom se radi o mladima jer su oni ugrožena kategorija stanovnika i mi stavljamo poseban akcenat na njih prilikom kontrole u noćnim satima kada napuštaju određene ugostiteljske objekte“, ističe Petković i napominje da su kazne za prekršaje u saobraćaju manje u odnosu na zemlje u okruženju.

Mladim vozačima-početnicima strožije kazne za prekršaje u saobraćaju

„Mladi vozači se strožije kažanjavaju prilikom perkoračenja brzine. Njima nije dozvoljeno da imaju niti jedan procenat alkohola u organizmu, jer je dokazano da su mladi za volanom agresivniji kada su u alkoholisanom stanju“, navodi Petković.

U cilju bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, postavljeni su video nadzori na svim mjestima gdje postoji potreba za pojačanom kontrolom. Predavanja o bezbjednosti u saobraćaju počinju još u osnovnim i srednjim školama a mladi vozači se na razne načine i primjenom strožijih kazni pokušavaju „osvjestiti“ o važnosti poštovanja saobraćjnih propisa.

Petković upozorava da je premor vozača čest uzročnik nezgoda na putu i apelujuje na lica koja upravljju vozilom na duže relacije da prave češće pauze i odmore.

Nesređena putna infrastruktura u našoj zemlji, stari automobili, često tehnički neispravni, neprilagođena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, samo su neki od uzročnika teških saobraćajnih nezgoda na putevima. Zbog svega toga, policja konstansto nadzire i prati odvijanje saobraćaja i vrši kontrolu vozača kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Petković kaže da je u prvoj polovini ove godine zbog tehničke neispravnosti vozila na putevima višegradske opštine iz saobraćja isključeno oko 50 vozila.

Zbog represivnih i preventivnih mjera policije na području Višegrada u poslednje tri godine nisu zabilježene nezgode sa smrtim ishodom a na inicijativu organa reda na kritičnim mjestima u kanjonu rijeke Drine na relaciji Višegrad-Ustiprača postavljeni su zemljani nasipi i zaštitna ograda.