Otvoren put preko prevoja Čemerno

05.08.2013.

Put preko Čemernog

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pustio je danas u saobraćaj novoizgrađenu trasu puta preko prevoja Čemerno, koja se ocjenjuje kao istorijski projekat koji će predstavljati najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa crnogorskim primorjem.

Dodik je istakao da novoizgrađena trasa puta predstavlja “vrata Hercegovine, slobodu Hercegovine i Republike Srpske”, te da je realizacijom projekta trajnog rješenja klizišta Čemerno, Srpska pokazala sposobnost da može riješiti sve probleme.

“Danas je važno pobjeđivati, a Republika Srpska to i čini”, rekao je Dodik.

On je istakao da je realizacijom ovog projekta pobijedio narod, ali i Republika Srpska, koja je u teškim vremenima, na zadovoljstvo naroda Hercegovine, ali i Srbije i regiona, uspjela da uradi ono što niko do sada nije.

“Sanjao sam o ovom danu kada ću otvoriti jednu od najtežih dionica na području Republike Srpske i šire, kako bi se osiguralo bezbjedno putovanje”, naglasio je predsjednik Srpske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić zvanično je predala upotrebnu dozvolu direktoru preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nedeljku Kneževiću.

Otvaranju novoizgrađene trase puta preko prevoja Čemerno prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici iz institucija BiH, NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, načelnici opština Bileća, Nevesinje i Gacko, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, te mnogobrojni građani Hercegovine.

Vlada Srpske izdvojila je 72 miliona KM za gradnju ove dionice, čija je dužina oko devet kilometara, pa će putna komunukacija preko Čemerna biti skraćena za oko pet kilometra.

U okviru graditeljskog poduhvata, koji je počeo u septembru 2008. godine, urađen je najduži tunel u BiH, dug 2.109 metara, kraći tunel, nekoliko malih mostova, te vijadukt, dužine 409 metara i visine oko 40 metara.