Preobrаženjski dаni u Rogatici (2. dan) [FOTO]

16.08.2013.

Turnir fudbalskih nada u Rogatici

ROGATICA – Preobraženjski dani u Rogatici teku u najboljem redu: topli, pravi ljetni, svečarski, a sve se odvija, administrativnim riječnikom kazano – planiranom dinamikom.

Prvog dana „Preobraženskih dana“ i turnira fudbalskih nada na programu su bili susreti dječaka rođenih 1999/2000 godine. Učestvovalo je osam ekipa, a trijumfovao je sastav Novog Grada iz Sarajeva, koji je u finalu savladao Jedinstvo iz Roćevića rezultatom 3:0. U borbi za treće mjesto sokolački Glasinac je savladao sarajevski Olimp 1:0. Za najboljeg igrača proglašen je Amir Ragipović, član pobjedničke ekipe. Njegov klupski kolega Nedim Hadžić bio je najbolji strijelac, a za najboljeg golmana izabran je Stefan Stojanović, član Jedinstva iz Roćevića.

Drugog dana turnira u kategoriji mladih fudbalera rođenih 2003/2004 bilo je sedam klubova. Najviše uspjeha imala je ekipa Sokoca, koja je u finalu savladala Glasinac rezultatom 4:1. Treće mjesto pripalo je domaćoj ekipi Mladosti koja je bila bolja od „Mladosti-2004“ i slavila sa 1:0. Najbolji igrač u ovoj kategoriji bio je Jovan Erić, član Sokoca. Iz iste ekipe je i najbolji strijelac, Đorđe Paunić, dok je najbolji golman Danilo Kojić iz Mladosti.

Turnir se nastavlja sutra utakmicama u kategoriji dječaka rođenih 2005. i mlađih a potom mladih fudbalera godišta 2001/2002.

Uprkos bezvodnom vremenu organizatori su učinili sve da trava na terenu bude dobro kondicionirana. Publike na tribinama ima u zadovoljavajućem broju, a takmičenje protiče u pravoj fer i sportskoj atmosferi.

Hram Svete trojice u Rogatici

U Hramu Svete Trojice prepunom vjernika, u 18.00 časova, održano je večernje bogosluženje. Bilo je posvećeno rogatičkim sveštenomučenicima Relji Spajiću i Rodoljubu Samardžiću. Osvećene su i njihove ikone-freske u priprati hrama u Rogatici.

Defile kroz Rogaticu - Preobrazenjski dani

Nakon toga članovi KUD-a „Sretenje“ Crkvene opštine Rogatica, sa svojim drugarima iz susjednih opština, obučeni u narodne nošnje za nastup, upriličili su svečani defile rogatičkim ulicama.

Veče folklora u Rogatici

Defile su završili u porti Hrama Svete Trojice, odakle su ga i započeli. Uslijedilo je veče folklora koje je otvorio načelnik opštine Tomislav Puhalac.

„Rano je da vam čestitam Preobraženje, ali vam zato želim da ove praznične dane provedemo u slozi, miru, ljubavi, razumijevanju i pravoj svečarskoj atmosferi. Sve građne molim da se ponašamo kao pravi domaćini, da svaki gost osjeti da nam je dobrodošao na ove praznične događaje i našu krsnu slavu“ – rekao je Puhalac prilikom otvaranja večeri folklora.

Veče folklora u Rogatici - načelnik

Drugi dan „Preobraženjskih dana – Rogatica 2013“ završen je projekcijom filma „Kukavica“ koja je održana u okviru petodnevne Revije ruskog filma podržane od strane Ambasade Ruske Federacije. I ovdje se bilježi sasvim solidna posjećenost od 70-tak uglavnom mladih ljudi, što je više nego dobro s obzirom na to da bioskop od rata nema stalne projekcije filmova.

Opština Rogatica - Zoran Janković