RVI u Rogatici proslavili krsne slavu svetog Pantelejmona

Sreten Mitrović - 09. августа 2013. 058.ba

Ratni vojni invalidi u Rogatici

ROGATICA – Članovi Udruženja ratnih vojnih (RVI) u Rogatici krsnu slavu Svetog velikomučenika Pantelejmona dosrtojno su prolslavili. Počelo je polaganjem vijenaca Saveza RVI Republike Srpske i Opštinske organizacije pred Spomen kapelom poginulim borcima u centru grada koja riječju i slikom čuva uspomene na 287 poginulih boraca u posljednjem srpskom odbrambeno-oslovobilačkom ratu.

Nakon paljenja svijeća zadušnica, parastos za poginule služili su svašenici u crkvi Svete trojice protojrej-stavrofor Rajko Cvjetković i jerej Marko Glavaš.

Ratni vojni invalidi u Rogatici 2

Krsna slava, u prisustvu preko 150, od po evidenciji registrovanbih preko 260 RVI, i gostiju među kojima su bili i Dragan Grahovac, predsjendik Saveza i Dragomir Jančić, predsjednik Predsjedništa Saveza RVI Republike Srpske, te predsjednik Opštinske Boračke organizacije Milenko Rajak, nastavljeno je u društvenoj sali „Sjemeća“.

Lomljenje krsnog kolača uz prigodno bogosluženje obavio je protojerej-stavrofor Rajko Cvjetković i predsjednik Udruženja RVI Rogatica Ilija Devura, nakon čega je, po sarom srpskom i hrišćanskom običaju, uzeta prekadnja i upriličen slavni ručak.

Prisutnim na slavskom ručku, među kojima je i ove godine na opošte zadovoljstvo, bio i starina Dušan Samardžić, još jedini živi učesnik bitke na Sutjesci u Petoj neprijateljskoj ofanzivi ratne 1943. godine, obratio se predsjednik Predsjedništva RVI Milomir Ećmović, koji je pozdravio sve i izrazio žaljenje što se njihovom slavlju nije pridružio niko iz Administrativne službe opštine, a uredno su i na vriojeme pozvani. Oni bi, naglasio je Ećimović, htjeli to ili ne, morali priznati, da su im, uz poginule, i ratni vojni invalidi omogućili da oni danas uživaju u svojim foteljama.

Ratni vojni invalidi u Rogatici

Krsna slava bila je i prililika da Udruženje, koje je formirano 2009. godine, oda priznaje onim koji su pomogli da Udruženje stane na noge. Specijalne zahvalnice dobili su Milorad Jagodić iz ŠG „Sjemeć“, Goran Marijanović iz DOO „Eksport Sjemeć“, Mile Lakić iz HE na Drini Višegrad, Ilija Devura, Dragan Sokolović iz „Mile konerca“, Vera Damjanoivić iz Biroa Zavoda za zaošljavanje, Goran Kozić iz SZTR „Milgrosa“, Sretko Stanišić iz „Hidroleta“, Ljubiša Zeljaja iz „Štamparje“ Rogatica, Radivoje Planojević iz DOO „Primeks“, Radovan Đerić iz DOO „Pover“, Milorad Sokolović iz SZTP „Mir“ i veliki donatori iz dijespore Ilija Šalić, Branko Cvijetć i Milan Spajić.

Po srarim dobrom običaju, slavlje je proteklo uz muziku za koju se pobrinuo bend „Ruzmarin“, a zaigralo je i narodno kolo, koje je pokazalo da, iako su invalidi, u većini njih još ima hljeba i da se na njih može računati.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,