Šta to mami turiste u Višegrad?

Mira Andrić - 10. avgusta 2013. 058.ba

Višegrad-panorama

VIŠEGRAD – U Višegradu je u poslednja tri mjeseca povećan broj turista u odnоsu na isti period prošle godine. „Shodno tome, proširen je i broj smještajnih kapaciteta u privatnoj režiji za oko 50 ležajeva“, kaže direktorica TO Višegrada Olivera Todorović.

Noćenje u banjskom hotelu „Vilina Vlas“ od 160 ležajeva, sa bazenom ljekovite termalne vode košta oko 53 konvertibilne marke, a noćenje u hotelu „Višegrad“, čija se ljetnja bašta naslanja na svjetski poznati kulturno istorijski spomenik most Mehmed-paše Sokolovića košta oko 58 maraka po osobi, stoji na zvaničnom sajtu ovih ugostiteljskih objekata.

Cijena noćenja u privatnom smještaju kreće se od 30 do 45 maraka po osobi.

Andrićgrad „Dođite, vidite, zavoljećete!“

Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u hotelu „Vilina Vlas“ u Višegradskoj Banji, dok turisti iz inostranstva najviše posjećuju kulturno-istorijska obilježja uz jendodnevno zadržavanje.

„Prvi put sam ovdje. Divno je i oduševljena sam starim mostom kojeg je sagradio Sokolović paša i Andrićgradom. Došla sam sa prijateljima sa Žabljaka na jedan dan. Planiramo i vožnju kanjonom Drine“, priča mlada gošća iz Crne Gore. Djevojka po imenu Selena, koja je iz Amerike došla na odmor u rodni grad, na prvi susret sa Andrićgradom je oduševljena na svoj fejzbuk profil postavila slike svog ljepšeg grada od onog što je ostavila prilikom odlaska iz Bosne. Uz to je napisala svim prijateljima u Americi „Dodjite-vidite-zavoljećete, ovo je moj Višegrad!“

Prema riječima direktorice TO Republike Srpske Nade Jovanović, veliko interesovanje turista vlada za višegradski stari Sokolovića most i komleks Andrićgrada, kao i posjeta manastiru u Dobrunu.

Ona dodaje da je neophodno osavremeniti usluge u skladu sa evropskim i svjetskim standardima i zahtjevima turista, kada su u pitanju hotelski smještaji.

U jeku turističke sezone na tri međunarodna prelaza za putnički promet i po jedan prelazak za željeznički i pogranični saobraćaj koji kontrolišu jeidnice Graniče službe Višegrad, nisu zabilježene saobraćjane gužve prilikom ulaska u RS i BiH.

„U prvih šest mjeseci ove godine u zoni Jedinice Granične policje Višegrad, registrovano je preko 740.000 prelazaka, što je 390,000 više u odnosu na isti period prethodne godine“, saopštio je inspektor za kontrolu prelaska državne granice Muris Peljto.

„Višegrad svakodnevno posjeti oko 2.000 turista a ova sezona je premašila sva očekivanja“, kaže Branislav Andrić iz TO Višegrada.

Na putu od Višegrada prema moru, turisti prolaze kanjonom Drine, zatim kroz divne planinske predjele podno Zelengore a znatno je skarćen put za Hercegovinu i primorje kroz novootvoreni tunel na prevoju Čemerno, koji je nedavno pušten u promet.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,