U Foči se prijavilo 469 kandidata za popisivače i instruktore

Opština Foča - Nataša Miletić - 06. августа 2013. 058.ba

Popis stanovništva

FOČA – Javni poziv za prijavu popisivača i instruktora za popis stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH 2013. godine, koji je raspisala opština Foča završen je 05. avgusta.

Na području naše opštine prijavilo se ukupno za popisivače i instruktore 469 kandidata, od kojih je 414 prijavljenih lica za popisivače i 55 lica za opštinske instruktore. Od prijavljenih lica za popisivače najviše ih je sa srednjom stručnom spremom i to 242, sa visokom stručnom spremom 91, sa višom stručnom spremom 13 te 69 lica sa obrazovanjem trećeg stepena. Prijavljeni kandidati većinom su srpske nacionalnosti dok ima prijavljenih za popisivače pet bošnjaka, dva hrvata i dva lica iz reda ostalih naroda. Za instruktore se iz reda bošnjaka prijavila 4 lica i dva lica iz reda ostalih naroda.

U narednom periodu, Komisija će, po utvrđenim pravilima Agencije za statistiku BiH, izvršiti izbor kandidata za popisivače i instruktore. Konačne liste izabranih kandidata moraće zadovoljavati nacionalnu pripadnost, gdje će za popisivače biti primljeno 65 bošnjaka, 63 srbina i pet lica iz reda ostalih. Pošto nema dovoljno prijavljenih lica iz reda bošnjačkog naroda, a na konačnoj listi se mora naći najmanje 50 odsto od broja propisanih, angažovaće se lica iz susjednih opština iz reda ovog naroda. Na konačnoj listi za opštinske instruktore mora će se naći osam instruktora iz reda srpskog naroda, isto toliko iz reda bošnjačkog i dva instruktora iz reda ostalih naroda, potvrđeno je u Popisnoj komisiji opštine Foča.

Izabrani kandidati će proći petodnevnu obuku, nakon koje će ispunjavati test na osnovu kojeg će biti birani opštinski instruktori i popisivači, te njihove rezerve.

Obuka za instruktore obaviće se u periodu od šestog do 10. septembra, a za popisivače od 16. do 20. septembra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: