U Vrbnici organizovani Dani borovnice

05.08.2013.

Dani borovnice u Foči

FOČA – Turistička organizacija Foče i opština Foča i ove godine su organizovali manifestaciju „Dani borovnice” u selu Vrbnica, koja ima za cilj promociju turističkih potencijala naše opštine, eko i seoskog turizma.

Ranijih godina „Dani borovnice” su se održavali na jezeru Donje bare, a izletnici su ove godine imali priliku da uživaju u predjelima Vrbnice i da prošetaju do „Ljubinog groba”, te do Bijelog i Crnog jezera, predjela koji su bogati borovnicama.

Tridesetak izletnika na Zelengoru je iz Foče stiglo u ranim jutarnjim časovima. Divno vrijeme i pitoma prostranstva Zelengore pogodili su branju borovnica i ljekovitog bilja. Borovnice su ove godine dobro rodile tako da su ih posjetioci mogli nabrati i iskoristiti za džem, sokove ili kolače. Na proplanicima Zelenoge mogli su se sresti i strani turisti koji ovde kampuju i koji su se od gradske gužve sklonili na gorske oči Zelengore. Nakon šetnje i branja borovnica, izletnici su se u kasnim poslijepodnevnim časovima vratili u selo Vrbnicu, gdje su ih dočekali mještani Vrbnice, koji su ih počastili svojim domaćim specijalitetima. Izletnicima su se u Vrbnici pridružili i planinari sa pohoda „Jezera Zelengore”. Za ručak je bio obezbijeđen tradicionalni planinarski pasulj kao i specijaliteti seoskih domaćinstava, koja se bave turizmom na obroncima jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.

Turistička organizacija Foče na ovaj način je, pored borovnica, željela promovisati i Vrbnicu, selo koje se naslanja na NP Sutjeska i u kome su za sada dva domaćinstva registrovana za bavljenje seoskim turizmom rekla je dirketorica TO Foča, Ljeposava Đajić: – „Razlozi za promjenu lokacije su promovisanje i drugih dijelova naše opštine, odnosno sela Vrbnica i to sa razlogom jer ovde od ove godine djeluju dva seoska domaćinstva, koja se bave seoskim turizmom. Vrbnica se naslanja na NP Sutjeska i veoma je pogodna za organizovanje različitih izleta. Domaćini su gostoprimljivi i sa razlogom možemo reći da ovo selo ima prespektivu u smislu branja ljekobilja, izletničkog i eko turizma ali i ruralnog razvoja” – istakla je Ljeposava Đajić.

Manifestaciju „Dani Borovnice” organizovali su Opština Foča i Turistička organizacija Foča, uz pomoć mještana Vrbnice, te u saradnji sa Šumskim gazdinstvom Maglić i NP Sutjeska.

Opština Foča - Nataša Miletić