Uređenje manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci

17.08.2013.

Manastir u Dobrunskoj Rijeci

POČELO OSLIKAVANjE OLTARSKOG PROSTORA

VIŠEGRAD – U manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, u sklopu priprema za osvećenje hrama, započeli su radovi na oslikavanju oltarskog prostora, potvrdio je arhimandrit Jovan Gardović, iguman ovog manastira.

Kompozicije oltarskog dijela manastirske crkve oslikavaju akademski slikari Drago Vučić iz Bileće i Branislav Kovačević iz Pala.

Po riječima arhimandrita Jovana Gardovića živopis ovog dijela manastirske crkve pomogli su protojerej Dragan Stanišić iz Beograda i profesor dr Stanka Stjepanović iz Beograda.

Ovaj dio manastirske crkve, kako je planirano, trebao bi biti završen do 20. septembra kako bi ovaj manastirski hram za dan osvećenja, 29. septembra, dobio novi unutrašnji izgled.

Krajem prošle godine završeni su i radovi na postavljanju kamene fasade, a ovih dana se vrši popločavanje prostora manastirske porte i uređenje prostorija Narodnog doma.

Manastir u Dobrunskoj Rijeci-slikanje

SJEDIŠTE IZDAVAČKE KUĆE „DABAR“

Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, čije temelje su 23. maja 2004. godine, osvještali Mitropolit dabrobosanski Nikolaj i Episkop Humski Maksim, nalazi se na sastavku rječica Undrulje i Budimlija, ispod planine Varda, neposredno uz putni pravac Dobrun-Uvac.

Osnovan je 2009. godine kao metoh Manastira Dobruna, radi preseljenja Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, da bi ubrzo prerastao u zaseban manastir. Pored Redakcije „Dabra“ danas je u konaku ovog manastira i Redakcija časopisa „Soko“, te sjedište Srpskog sokolskog društva „Soko“.

U manastirskom kompleksu podignuta je knjižara i kapela posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom, te spomenik generalu Dragoljubu-Draži Mihailoviću, a nedaleko od manastirskog zdanja, na mjestu njegovog hvatanja, Skupština opštine Kragujevac je podigla spomenik pobijenim pratiocima generala Mihailović: Majoru Dragiši Vasiljeviću, kapetanu Nikoli Majstoroviću i poručniku Blagoju Kovaču.

MJESTO ISTINSKE MOLITVE

Uz Hilandar i Preobraženjski manastir, manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci je jedini manastir u kome se služi kompletan ciklus bogosluženja i po tome se razlikuje od drugih manastira na području Mitropolije dabrobosanske, jer je manastirsko bratstvo opredjeljeno za istinsku molitvu.

CRKVA BRVNARA NA VAGANU

U sklopu ovog manastira je i crkva brvnara Blagovjesti Presvete Bogoprodice u Vaganu – Kruščanje, koji je podignut 1870. godine, mada se ovo mjesto, kao bogosluženo, pominje znatno ranije. U toku je temeljna rekonstrukcija ovom manastirskog skita, gdje se podiže i narodni dom, u kome je planirano osnivanje drvorezbarske manastirske radionice.

Pored arhimandrita Jovana Gardovića manastirsko bratstvo čine jeromonasi Serafim Gligić i Gavrilo Đurić.