Višegrad ugostio učesnike Petog Međunarodnog fesivala folklora „Licidersko srce“ [FOTO]

22. августа 2013. 058.ba

Licidersko srce u Višegradu

REVIJA NOŠNjI I KONCERT U ANDRIĆGRADU

VIŠEGRAD/ANDRIĆGRAD – Višegrad je juče ugostio mlade folkloriste iz više Evropskih zemalja, koji od 19. avgusta učestvuju na Petom Međunarodnom festivalu folklora „Licidersko srce“, čiji je pokrovitelj predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon što su u grad na Drini i Rzavu stigli brodovima iz Bajine Bašte i autobusima iz Užica mladi folkloristi su od ćuprije na Drini i Trga palih boraca prodefilovali glavnom Višegradskom ulicom Kralja Petra Prvog do kompleksa Andrićgrada, gdje je održana kraća revija nardonih nošnji, a potom cjelovečerlji koncert, na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša, ispred novoizgrađenog hrama Svetog Cara Lazara.

Brojni Višegrađani i gosti „Andrićgrada“ uživali su u raznolikosti nošnji i uigranim koreografijama mladih fiolklorista iz Srbije, Makedonije, Turske, Bugarske, Češke i Republike Srpske.

Uz njih, na koncertu je sa guslarskom pjesmom nastupila i mlada Kraljevčanka, Bojana Peković, koja je zajedno sa Bratom Nikolom protekle godine pobjedila na takmičenju „Ja imam talenat“.

Na posebnim štandovima posjetioci su imali priliku kupiti liciderska srca, u okviru humanitarne akcije „Licidersko srce za zdravo dječije srce“, a cjelokupan prihod od prodaje ovih suvenira namjenjen je za liječenje djece od srčanih oboljenja.

Na festivalu „Licidersko srce“, koji se završava 23. avgusta, učestvuju 22 dječija folklorna ansambla iz osam zemalja, sa oko 800 mladih folklorista, a pored Užica i Višegrada programi se izvode u Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Mokroj Gori, Zlatiboru i Skelanima.

[royalslider id=“85″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,