„Daska ukoso zakovana“

SRNA - 25. septembra 2013. 058.ba

Škola u Veletovu

VIŠEGRAD – Školska zgrada u selu Veletovu, koja je nekada imala dvije učionice, kuhinju, biblioteku i stan za učitelja, sada je u stanju propadanja.

Iz učionice raste pavita, krov prokišnjava, a zidovi se ruše. Na učenike i njihove učitelje podsjeća još samo drvena klupa i iskrzana školska tabla.

U oktobru 1991. godine „Višegradske novine“ objavile su zapis pod naslovom „Daska ukoso zakovana“, u kome se na simboličan način ukazuje na problem zatvaranja seoskih područnih škola zbog odumiranja sela i naglog smanjenja broja đaka:

„Brekće pretovaren `tamić“ u dvorištu seoske škole u Veletovu. Učitelj i nekoliko momčina ubacuju u njega dijelove pokućstva. Seljaci naslonjeni na naherene tarabe ili čvornate štapove od drenovine ćutke gledaju nesvakidašnji prizor.

Žene se sakupile u gomilu i, po običaju šapuću. Neka od njih krajičkom marame briše suze.

„Kakav je to skup, učo?“

Omanji čovjek, ruku punih odjevnih predmeta, odgovara: „Žalostan“.

Učitelj Mihajlo Kuzmanović objasnio je da se ukida škola u Veletovu. Poslije 80 godina postojanja i sa nekadašnjih 150 đaka – ostala je sa jednim jedinim. I to učiteljevim sinom. Pa je i učitelj odselio u drugu školu – u Vardište.

Područna škola u Veletovu te, 1991. godine, bila je prva na koju je stavljen katanac.

Ista sudbina zadesela je i drugu seosku školu u Gornjem Vardištu, gdje je učitelj Kuzmanović premješten iz Veletova.

A onda su dječiji smijeh i strogi glas učitelja utihnuli u seoskim školama na Gornjoj Lijesci, pa u Donjoj Lijesci, u Drinsku, Klašniku, Odžaku, Vlahovićima, Kamenici, Gostilji, a nešto kasnije i u Sasama i Donjem Vardištu.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Višegradu ima trenutno područna odjeljenja u Dobrunu, Prelovu, Međeđi i Novom Goraždu.

Nastavu u tim školama pohađa samo desetak učenika.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,