Opština Foča preduzela mjere za veću bezbjednost djece u saobraćaju

Opština Foča - Nataša Miletić - 05. septembra 2013. 058.ba

Djeca u saobraćaju u Foči

FOČA – Djeca su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju, zbog njihove psiho-fizičke nezrelosti te manjka životnog iskustva i znanja. Na području opštine Foča veliki je broj djece kojima je škola udaljena od kuće i po nekoliko kilometara, koja nemaju školski autobus te do škole idu pješke. Nastavnici i roditelji su ih naučili da, ukoliko ne postoji trotoar, idu onom stranom puta gdje ima više prostora.

Osnovna škola Veselin Masleša ima dvije područne škole na Brodu i Popovom Mostu, te dva područna odjeljenja u Mješajima i Čelebićima. Većina učenika dolazi do škole prevozom, ali ima i onih koji dolaze pješke, istakao je Radoje Miletić, direktor OŠ Veselin Masleša.

– „Do sada nije bilo problema u saobraćaju sa učenicima koji se kreću pješke, ali kako nisu izgrađene pješačke staze oni koriste onu stranu gdje ima više prostora za kretanje. Do sada nismo imali registrovanih žalbi roditelja jer prevoz smo do sada uspijeli da organizujemo na vrijeme i nije bilo nesrećnih slučajeva, na našu radost“ – istakao je Miletić.

Djeca u saobraćaju u Foči

Da bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća imperativ je da se u što ranijoj životnoj dobi počne sa učenjem i odgojnim procesom kako bi se djeca savjesno i odgovorno ponašala u saobraćaju. Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Milija Radović, uručio je danas učenicima na Brodu pokolone u vidu fluorescentnih traka i informativnih letaka kako bi se što bolje upoznali sa pravilima u saobraćaju. Prošle godine u saobraćaju u Republici Srpskoj stradalo je četvoro djece, tako da je Agencija prije početka školske godine uputila lokalnim zajednicama zahtjeve za postavljanje saobraćajne signalizacije u blizini škole, kako bi djeca bila što sigurnija na putu do škole, istakao je Radović.

– „Analizirali smo i podatke o saobraćajnim nezgodama sa učešćem djece i stanje slično prošlogodišnjem. U zoni škole nam je najbitnija vizuelna detekcija škole, da ona bude obilježena, da na prilazima školi budu postavljeni saobraćajni znakovi „ZONA ŠKOLE“, da je na kolovozu ispisano „ŠKOLA“ kako bi vozači znali da je to zona škole i da tu mogu očekivati djecu. Bitna stvar je i kontrola brzine u zoni škola, koja mora biti ograničena u skladu sa zakonom a to je 30km/h u naseljenim mjestima i 50km/h van naselja. Sa zadovoljstvom moram istaći da je opština Foča preduzela sve aktivnosti koje su bitne za bezbjednost djece u saobraćaju i svaka škola na području opštine je obilježena odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i to je dobar primjer kako se treba raditi“ – rekao je Radović.

Opština Foča organizovala je sastanak sa direkotorm Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i predstavnicima preduzeća koja se bave održavanjem puteva, policije, komunalnog preduzeća, fočanskih škola i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti čiji je cilj povećati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a prvenstveno djece. Po ovom pitanju opština Foča je već dosta uradila, istakao je načelnik opštine, Radisav Mašić.

– „Pred početak školske godine smo održali sastanak sa direktorima škola, predstavnicima policije, puteva i svima onima koji učestvuju u saobraćaju i preduzeli odgovarajuće mjere. Regulisali smo saobraćaj saobraćajnom signalizacijom u blizini škole, opomenuli sve vozače i preduzeli odgovarajuće mjere da oni koji ne poštuju propise moraju na tom dijelu da uspore. Danas smo razgovarali o produbljivanju te saradnje i institucionalnom učešću u trajnom riješevanju tog problema. Želimo da, uključujući Agenciju za bezbjednost saobraćaja RS i sve druge, i formirajući Savjet za bezbjednost saobraćaja u našoj opštini povećamo bezbjednosnu kulturu. Mislimo da će to u narednom periodu dati određene efekte“ – zaključio je Mašić.

Sa današnjeg sastanka upućen je apel svim vozačima da poštuju propisanu brzinu u okolinu škola te na taj način osiguraju siguran put do škole učenicima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , , ,