Paketi za oboljele od tuberkuloze

21.09.2013.

Crveni krst

ROGATICA – Opštinska organizacija Crvenog krsta iz Rogatice je, povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, posjetila četiri porodice koje imaju oboljele članove i uručila im po četiri paketa sa hranom i higijenskim proizvodima, te po dva kilograma voća.

Sekretar ove organizacije Aleksandra Kovačević rekla je danas Srni da paketi sa hranom sadrže brašno, šećer, tjestenine, pasulj i rižu, a higijenski paketi tečni sapun, deterdžent, toalet papir.

Ona je napomenula da volonteri Crvenog krsta prodaju markice od 0,50 KM, a sredstva prikupljena na ovaj način biće iskorištena za edukaciju stanovništva. U toku je i podjela propagandnog materijala o ovoj bolesti.

Prema njenim riječima, u rogatičkoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” podijeljen je po jedan kompak disk učiteljima, koji će u narednom periodu na časovima razredne zajednice organizovati predavanje o ovoj bolesti.

U rogatičkoj bioskopskoj sali održano je predavanje za učenike srednje škole pod nazivom “Tuberkuloza je izlječiva”, na kome je ljekar Dragana Pavlović navela da su najčešći uzroci bolesti loši socijalno-epidemiološki uslovi življenja, nekompletna ishrana, izloženost svakodnevnom stresu.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Han Pijesak u Nedjelji borbe protiv tuberkuloze, koja se obilježava od 14. do 21. septembra, za oboljele na području opštine uručiće po šest higijenskih i paketa sa hranom.

Opštinski Crveni krst je, takođe, organizovao prodaju markica od 0,50 KM i podjelu propagandnog materijala o ovoj bolesti, a biće dijeljena i polovna garderoba za socijalno najugroženije.