Potpisan ugovor o drugoj fazi modernizacije Univerziteta

30.09.2013.

Studenstki dom u Foči

FOČA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija potpisao je večaras ugovor sa austrijskom firmom “Vam” o drugoj fazi modernizacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Mutabdžija je novinarima u Banjaluci rekao da će ugovor stupiti na snagu kada ga odobre Vlada Republike Srpske i Vlada Austrije, koja kreditira projekat modernizacije i razvoja Univerziteta po evropskim standardima.

Kada je riječ o zahtjevima studenata iz Istočnog Sarajeva, koji su najavljivali proteste u slučaju da do potpisivanja ovog ugovora ne dođe, Mutabdžija je naglasio da su oni krajnje neprimjereni.

“Dio Univerziteta i studentska populacija vršili su neprimjeren pritisak na Vladu Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture, što je krajnje neodgovoran čin, jer Vlada radi što je najbolje za svaki dio Srpske i dok nismo isčistili sve nedoumice oko ovog ugovora, nismo htjeli da ga potpišemo”, poručio je Mutabdžija.

On je naglasio da je ovim potpisivanjem otvorena mogućnost da se u potpunosti realizuje projekat modernizacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Mi ćemo sada da pregledamo šta je radio Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kako je pravio specifikacije ovog projekta i ako sve bude u redu pristupiće se potpisivanju finansijskog dijela ugovora”, rekao je Mutabdžija.

On je dodao da će biti temeljno analizirana realizaciju prve faze modernizacije, te da će se utvrditi odgovorni u slučaju da se pronađu greške u kreiranju specifikacije projekta.

Kreditom Vlade Austrije od 20 miliona evra planiran je završetak doma u Foči, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, regionalni istraživački centar za tehnologiju hrane u Zvorniku, poslovno-inovacioni centar u Istočnom Sarajevu i opremanje nekoliko fakulteta nastavnim sredstvima.

Tim sredstvima planirano je i finansiranje izgradnje domova na Palama i u Lukavici, rekonstrukcija doma i fakulteta u Zvorniku i opremanje ostalih fakulteta.