Rezultati ekspedicije “Govještica 2013”

19.09.2013.

Pećina Govještica

ROGATICA – Speleološka istraživanja pećine Govještice u avgustu ove godine potvrdila da je to trenutno najduža pećina u Bosni i Hercegovini.

Ekspedicija je organizovana već četvrtu godinu zaredom, od strane speleologa iz Italije. Tokom petnaestodnevnog logorovanja (10. – 24. avgust 2013. godine), u istraživanju pećine učestvovale su italijanske grupe speleologa iz Bolonje, Novare, Mase, Forlija, Faence  i Sijene, kao i domaće grupe iz Banja Luke, Sarajeva, Visokog i Mostara.

Rad ekspedicije pratili su predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, predstavnici opštine Rogatica i predstavnici Javne ustanove Turističke organizacije opštine Rogatica.

Ukupno pedeset speleologa je naizmjenično trinaest dana učestvovalo u zahtjevnom istraživanju ove pećine, koja se nalazi u kanjonu Prače, dvadeset i jedan kilometar od Rogatice.

Zahvaljujući posebno postavljenom kampu unutar pećine, na nekoliko sati putovanja od ulaza u pećinu, međunarodni tim speleologa bio je u mogućnosti da se posveti traženju novih kanala u pećini, odnosno da utvrdi da li se pećina nastavlja dalje od tačke do koje se doprlo 2012. godine.

Savladavanje zahtjevnih uspona u pećini, kao i prolazak kroz potopljene dijelova pećine, doveli su do otkrića novih dva kilometra podzemnih galerija, tako da pećina Govještica, svojom ukupnom dužinom od 9.682 metara, trenutno važi za najdužu pećinu u Bosni i Hecegovini.

Tokom trajanja ekspedicije vršena su i određena biološka i druga istraživanja u unutrašnjosti pećine, prikupljeni su određeni biološki uzorci i talozi. Posebna pažnja posvećena je istraživanju specifičnih kolonija šišmiša koje postoje u pećini i u širem prostoru kanjona Prače.

Istraživanja će dati niz elemenata lokalnim vlastima i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srtpske da shvate značaj i veličinu bogatstva koje pruža ova i druge pećine u kanjonu Prače, kako bi se podržalo osnivanje zaštićenog parka prirode na ovom području.

U ranijim istraživanjima pećine Govjestica, obavljenim 2011. i 2012. godine, pronađeni su brojni ostaci lobanja i kostiju pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus), izumrlog još prije 20.000 godina.