Strukturalni dijalog vratiti u okvire parlamenta Srpske

SRNA - 06. septembra 2013. 058.ba

KPZ Foča

FOČA – Bivši srpski vojnici i policajci koji u Kazneno-popravnom zavodu Foča izdržavaju kaznu za ratne zločine predložili su da Narodna skupština Republike Srpske formira tim eksperata da vodi strukturalni dijalog, a ne predstavnici Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

U otvorenom pismu upućenom najvišim zvaničnicima Srpske, 58 bivših pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske predlaže da Narodna skupština analizira dosadašnji tok strukturalnog dijaloga i da dijalog vrati u okvire predviđene zaključcima srpskog parlamenta.

Oni smatraju da tim eksperata treba da prati realizaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Maktouf i Damjanović“ i njenu primjenu kada je riječ o njihovim predmeti.

„Jednom donesena presuda o tom predmetu predstavlja presedan, odnosno izvor prava i postaje obavezujuća, ne samo za taj sud, nego i za sve sudove u zemljama članicama EU u kojima se primjenjuje Evropska konvencija“, ističe se u pismu.

Osuđenici smatraju da na čelu tima eksperata treba da bude banjalučki profesor Vitomir Popović, jer ima dugogodišnje iskustvo kada je u pitanju ova oblast.

Oni smatraju potrebnim da se mobilišu sve nadležne institucije Republike Srpske, stručna javnost i nevladine organizacije koje se bave tim pitanjem s ciljem da se prema optuženim i osuđenim pripadnicima Vojske i MUP-a Srpske za krivična djela iz grupe ratnih zločina dosljedno primijeni preuzeti Krivični zakon bivše SFRJ iz 1976. godine, odnosno zakon koji je važio u vrijeme činjenja krivičnog djela.

Najvišim zvaničnicima Srpske, BORS-a i Ombudsmanu za ljudska prava BiH, 58 bivših pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske predlaže da pošalju predstavnike ili lično dođu u KPZ Foča da bi se upoznali sa praksom Tužilaštva BiH, kao što su „montirane optužnice, lažni svjedoci, svjedoci koji svjedoče i lažu pod pritiskom Tužilaštva da ne bi bili procesuirani i sklapanja sporazuma radi dobijanja manje kazne“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: