Toplane plijene namještaj

25.09.2013.

Radijator

FOČA – Zbog neplaćanja usluga grijanja brojni fočanski dužnici našli su se na udaru sudske zapljene pokretne imovine, automobila, namještaja, a nekima prijeti i zapljena stanova.

U Osnovnom sudu u Foči potvrđeno je da je do sada izvršeno više zapljena sudskim putem.

– Imamo dosta rješenja o izvršenju, na osnovu prijedloga koje su podnijele firme koje se bave pružanjem usluga grijanja. Nekim rješenjima je dozvoljena novčana zapljena, a nekima i oduzimanje pokretne imovine. Već ih je izvršeno na desetine, a brojni su predmeti koji se odnose na naplatu komunalnih usluga grijanja – rekao je rukovodilac pisarnice u Osnovnom sudu u Foči Radovan Obrenović.

U preduzećima, koja pružaju usluge centralnog grijanja u Foči, “Autokomerc” i “Montings” kazali su da su bili prinuđeni da tuže pojedine dužnike.

– Dugovanja su dostigla 60.000 maraka. Morali smo da tužimo dužnike, većina predmeta je na sudu i to je jedini način naplate – rekao je vlasnik “Montingsa” Miomir Savić.

Za nijansu je bolja situacija u “Autokomercu”, a vlasnik preduzeća Vlado Đajić je kazao da je naplativost oko 60 odsto.

– Dugovanja rastu i sada su dostigla 50.000 KM, a jedini način da se naplaćuju jeste sudski. Tužili smo dužnike, ali se ti predmeti sporo rješavaju – kazao je Đajić.

U oba preduzeća su istakli da su redovne platiše oni koji najmanje imaju, među kojima prednjače penzioneri.

– Najveći problem je naplata od onih koji sigurno imaju mogućnosti da plaćaju – kazali su u preduzeću “Montings”.

Cijene grijanja se, kako nam je potvrđeno u preduzećima, ove godine neće mijenjati, pa fizička lica plaćaju 2,75 KM po kvadratu, dok za poslovne objekte grijanje košta od 4,20 do 4,30 KM.

Poranila sezona

Jutarnje temperature, koje su se spuštale i do dva stepena ispod nule, natjerale su nadležne u Han Pijesku da sezonu grijanja počnu mjesec prije zvaničnog roka.

Meteorolog Rašo Jovanović je rekao da je čitave protekle sedmice bilo hladno sa mrazom. Zbog toga su predstavnici opštine i direktor Osnovne škole “Milan Ilić Čiča Šumadijski” odlučili da ranije počnu sa sezonom grijanja.

– Učionice su hladne. Uslovi za rad i nastavu su otežani. Na školsku kotlovnicu priključeni su srednja škola, opština i Centar za omladinu i sport, pa je i ovim institucijama bio otežan rad – rekli su u opštini.