U školu krenulo više prvačića nego prethodnih godina

03.09.2013.

Osnovna škola Sveti Sava u Foči

FOČA – U Republici Srpskoj danas je počela nastava u novoj školskoj godini za 145.000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole. Školsko zvono oglasilo je početak nove školske godine i u fočanskim osnovnim školama.

Ovo je veliki dan za sve prvačiće, koji su pred svoje škole jutros stigli u pratnji roditelja. Nadaju se novim znanjima i novim drugarstvima. Prvi dan škole poseban je za sve prvačiće, roditelje ali i učitelje. Oni će se prvog dana škole susresti sa svojom prvom knjigom a tokom prvog razreda učiće slova, crtanje, bojenje i razne pjesmice. Učitelji se nadaju da će od njih stvoriti ličnosti koje su spremne na nove obaveze koje donosi škola.

Osnovna škola Veselin Masleša upisala je 66 prvačića, 51 đaka u centralnoj školi u tri odjeljenja, 11 u područnoj školi Brod, tri đaka u područnom odjeljenju Mješaja i jednog na Čelebićima. U područnoj školi Popov Most nije upisan nijedan prvačić.

U Osnovnu školu Sveti Sava ove godine krenuće novih 73 učenika, od kojih se 59 upisalo u centralnu školu u tri odjeljenja, 12 u područnu školu Miljevina i dva đaka su upisana u područno odjeljenje u Dragočavi.

U obje fočanske osnovne škole sve je spremno za početak nove školske godine. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, ali i za odlične učenike od trećeg do devetog razreda, koji su iz višečlanih porodica, potvrdili su u školama. Nastavni kadar škola izrazio je zadovoljstvo zbog većeg broja upisanih prvačića u odnosu na prethodne godine.