Aplauzi Slađani Ujić i njenim manekenima [FOTO]

16.10.2013.

Slađana Ujić i manekenke

ROGATICA – Na platou ispred restorana “Kula“ u Istočnoj Ilidži, jednoj od opština grada Istočno Sarajevo, juče, 15. oktobra, povodom Međunarodnog praznika žena ruralnih područja, u organizaciji Progres – Mreže udruživanja za poboljšanje položaja žena na selu Republike Srpske u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banja Luke i opštine Istočna Ilidža, a pod pokroviteljstvom Gender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske i finansijsku podršku „UN WOMEN“, održan je Treći sajam „Žene na selu Republike Srpske“.

Kruna ovog skupa žena cijele Republike Srpske bila je dodjela nagrade Slađani Ujić, predsjednici Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice, kojom ju je za kreativnost u ruralnom životu za 2013. godinu dodijelila Svjetska vrhovna ženska fondacija (World Women Summit Foundation) sa sjedištem u Ženevi.

Ono što je važno istaći, Slađana je prva žena u Republici Srpskoj i BiH i četvrta na području bivše SFRJ koja je dobila ovo veliko priznanje od 1994. kada je nagrada utemeljena.

Nakon prijema nagrade iz ruku direktorice Progres mreže Milene Regoje, Slađa Ujić, pred još 19 predsjednica udruženja žena iz Foče, Kalinovika, Milića, Vlasenice, Gradiške, Bratrunca, Laktaša, Čelinca, Banja Luke, Nevesinja, Istočnog Sarajeva i drugih mjesta i velikog broja ostalih građana i zvaničnika iz grada Istično Sarajevo i većeg broja ostalih opština Srpske, obratila prigodnim riječima i tom prilikom naglasila:

– Moram da priznam da sam ovim velikim priznanjem dobila jedan od najtežih zadataka. Težak je zbog toga što se bojim da neću moći nastaviti tempom kojim sam do sada išla.

– Ovo priznanje, drage moje žene, naglasla je ona, nije priznanje samo meni. Ono je priznanje svim ženama na čijim plećima je razvoj sela, ženama koje brane naše selo da ne umre, ženama koje čuvaju našu jedinu neskrnavjenu svetinju – porodicu…

– Ja sam, kazala je još Slađana, od 2005. godine kada je počeo sa radom „Snop“ u mom Gučevu uz pomoć žena oko mene uspjela realizovati 15-tak različitih projekata i time smo unekoliko poboljšale položaj žene u mojoj zajednici. Ali, ti projekti nisu riješili probleme žena u Trebinju, Banja Luci, Bijeljini i širom Republike Srpske. Problem žena na selu se mora rješavati institucijalno od mjesne zajednice do vrha Republike.

– Zato, reče još Slađana, u ime svih žena na selu ponizno se obraćam svim donosiocima javnih odluka kojim kroje našu sudbinu da imaju sluha za ovu vrijednost koju danas vidimo na ovom Sajmu. Jer, samo sa sačuvanim selom i ostalim ruralnim cjelinama opstaće naše društvo i Republike Srpska.

Učesnike Sajma u Istočnoj Ilidži pozdravio je zamjenik načelnika oštine Miljan Damjanović, a na njemu su svoje rukotvorine iz svih oblasti života na selu izlagale žene iz više opštine Srpske.

Među njima bile su i žene iz Gučeva i Rogatice. Posebno zapažena bila je mini modna revija na kojoj su djevojke iz Gučeva (i jedan mladić) pred učesnicima Sajma, uz aplauze, prošetali u odjevnim predmetima koje su uradile vrijedne ruke žena ovog kraja.

Na jednoj od više različitih „radionica“ Sajma, uz veliko interesovanje žena, Borka Ješić, modni kreator u „Snopu“, praktično je demonstrirala kako se od naše, domaće, vune može napraviti filc od koga se opet prave veoma tople kape, šeširi, čarape i drugi odjevni predmeti.

Sve u svemu, Sajam u Istočnoj Ilidži, bila je velika promocija ne samo „Snopa“ i žena Gučeva, nego i cijele opštine Rogatica. Topli aplauzi koji su došli Slađani Ujić, njenim manekenima i Borki Ješić za njene zlatne ruke, su i aplauzi svim ženama u cijeloj našoj opštini.

[royalslider id=”90”]