Bogoslovija i dom na čekanju

17.10.2013.

Dom Bogoslovskog fakulteta u Foči

FOČA – Iako je bilo najava da će početkom nove akademske godine konačno početi druga faza izgradnje studentskog doma u Foči i adaptacija bivše zgrade “Maglića” za potrebe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”, ovi projekti su i dalje na čekanju jer za to nema novca.

Oko pet miliona maraka za ovu investiciju trebalo je da obezbijedi Vlada RS iz austrijske kreditne linije, ali sredstva još nisu odobrena. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjećaju da je resorni ministar Goran Mutabdžija posljednjeg dana septembra potpisao ugovor sa austrijskom firmom “VAM” kojim je otvorena mogućnost realizacije projekta “Modernizacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu faza II”.

– Poslije višednevnih pregovora sa predstavnicima austrijske firme “VAM” potpisan je ugovor koji će stupiti na snagu kada ga odobre vlade Srpske i Austrije – rekli su u Ministarstvu i dodali da slijedi detaljan pregled specifikacije opreme i građevinskih radova.

Vlada RS, svjesna potrebe poboljšanja kvaliteta obrazovanja i studentskog standarda, za prvu fazu izgradnje studentskog doma u Foči iz Razvojnog programa obezbijedila je dva miliona maraka. Ta faza završena je još u martu, a onda je sve stopirano zbog nedostatka novca.

Dok se čeka odobrenje novca između dvije vlade, najviše ispašta više od hiljadu studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta u Foči, koji godinama nemaju adekvatan studentski smještaj, a koji je jedan od uslova akreditacije visokoškolskih ustanova u RS.

– Studenti u Foči godinama nemaju povoljne uslove, dok naše kolege u drugim gradovima to imaju. Osuđeni su da plaćaju kirije koje su iz godine u godinu sve veće. Iznajmljivanje sobe košta najmanje stotinu maraka, a stanovi su od 200 do 400 KM, to je ovdje postao biznis. Dom nam je prijeko potreban, posebno budućim generacijama, kojih će biti sve više – kaže član Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Foči Ljubinko Petković. On dodaje da je važno da radovi počnu što prije.

– Tako bi 300 kreveta u domu moglo da riješi 300 studentskih sudbina – kaže Petković.

Početak adaptacije zgrade “Maglića”, koju je Vlada RS kupila za potrebe Bogoslovskog fakulteta, čekaju i njegovi studenti i profesori. Saglasni su da je krajnje vrijeme da dobiju novu zgradu, jer nemaju ni dovoljno učionica ni profesorskih kabineta.

Rektor

Nastavak izgradnje studentskog doma diktira novac.

– Čim vlade RS i Austrije odobre kreditna sredstva, odnosno čim stigne novac, ići će se u tenderske procedure, izbor izvođača radova, kako bi se projekti nastavili. Očekujem da će to biti do kraja ovog mjeseca – rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković.

Glas Srpske - Radmila Đević