Borički lovci brinu o lovištu [FOTO]

Sreten Mitrović - 27. oktobra 2013. 058.ba

Lovačka koliba-Benovine

ROGATICA – Da lovcima u Rogatici nije cilj samo odstrel nego i uzgoj i zaštita divljači, odmor i razonoda, najbolji dokaz je lovačka grupa Tomislava – Đerića sa Borika.

Oni su svoj kutak napravili na Banovinama, prevoju koji dijeli plato Borika i Prodolu, odnosno Junač i Dragovo. To je u neku ruku mali zamak i izvrstan kutak za odmor i rekreaciju u prirodi.

U hladovini mlade borove šume je ulazno-izlazna kapija na kojoj se vijore mala i velika zastava Republike Srpske. Iza kapije, koja samo štiti od nekontrolisanog ulaza životinja, su „prostorije“ za odmor i lovačka nadmudrivanja, ali i sklanjanja od nevremena bilo da dolazi od dosadnih jesenjih kiša ili sjeverca koji na Banovinama zna da naslaže snijega do pojasa najvisočijem lovcu i putniku namjerniku.

U velikom kontejneru koji je preuređen u lovačku kolibu napravljena je velika soba sa krevetima za odmor i spavanje uz toplu bubnjaru. Tu je nastrešnica za roštiljanje, ali ne rijetko i za okretanje ražnjeva, drvena sjedaljka u vidu ljuljaške, čeka za visoku divljač…

Đerićevi lovci doveli su i vodu u svoj bivak. Sa udaljenosti od skoro 500 metara dovedeno je „Vrelce“ iz šuma Dragova, a napravljeno je sklonište za ogrijev i više kućica da se i lovački kerovi imaju gdje skloniti kad zastudi na Banovinama.

– I to nije sve. Lovci ove grupe ne misle samo o svom standardu. Oni podjednako brinu i o zaštiti divljači tokom zime. Dokaz je i sijeno koje je na „nagranku“ uplašteno u neposrednoj blizini njihovog lovačkog kutka. Ove godine sijeno je donirao najstariji lovac u grupi Rajko Mitrović, a spremljene su i određene količine soli i kukuruza za zimsku prihranu divljači, priča Slobodan Mrkajić, jedan od najzaslužnijih za podizanje lovačkog skloništa na Banovinama.

Mrkajić napominje da su za to zaslužni svi članovi iz grupe koji su neumorno radili, ali i finansijski pomagali kad je trebalo. On posebno ističe mlađi dio grupe u kome su prednjačili Rade Mitrović i Miloš Šipovac i pomažući članovi Ninoslav i Marko Mrkajić.

[royalslider id=“91″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , , , ,