Dva miliona maraka za 1.070 stipendija

SRNA - 31. oktobra 2013. 058.ba

Stipendije

INFO – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas konkurse za dodjelu hiljadu stipendija studentima u Republici Srpskoj i 70 studentima u inostranstvu, za što je predviđeno nešto manje od dva miliona KM.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija istakao je da je konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa prosjekom ocjena iznad 8,50 predviđena dodjela 735 stipendija.

„U kategoriji studenata prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske, sa najnižom prosječnom ocjenom iznad osam, biće dodijeljeno 18 stipendija“, rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

U kategoriji „ostali studenti“ prvog ciklusa studija sa najnižom prosječnom ocjenom 7,50 biće dodijeljeno 230 stipendija.

Mutabdžija je naveo da je u kategoriji studenata sa invaliditetom za sva tri ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, predviđeno 17 stipendija.

Konkurskom za dodjelu stipendija za kategoriju studenata studija u inostranstvu prvog, drugog i trećeg ciklusa, sa prosjekom ocjena iznad devet, biće dodijeljeno 70 stipendija.

„Za studente koje studiraju u Srpskoj stipendija će iznositi 2.000 KM i biće dodijeljena u deset jednakih rata, dok će studentima u inostranstvu stipendije biti isplaćene jednokratno, a za te namjene u budžetu je predviđeno 191.000 KM“, naglasio je Mutabdžija.

On je dodao da će pojedinačni iznos za studente u inostranstvu biti utvrđen kada se vidi koliko studenata ispunjava uslove iz konkursa, nakon čega se iznos ravnomjerno dijeli.

Mutabdžija je naveo da je ove godine isplaćeno sedam rata stipendija i da će do kraja godine biti isplaćene preostale tri.

Prijave na konkurs studenti mogu da pronađu na portalu Vlade Republike Srpske – stranica Ministarstva prosvjete i kulture, gdje je navedeno i šta je sve od dokumentacije neophodno za prijavu na konkurs.

Mutabdžija je istakao da će konkurs biti otvoren 30 dana, te da će Ministarstvo u toku konkursa intervenisati ako neki od kandidata ne bude dostavio potrebnu dokumentaciju.

PRILOG

1 – Konkurs za stipendije 2014 – kategorija uspješni [PDF]

2 – Konkurs za stipendije 2014 – kategorija nerazvijene opštine [PDF]

3 – Konkurs za stipendije 2013 – studij u inostranstvu [PDF]

4 – Konkurs za stipendije 2014 – kategorija ostali [PDF]

5 – Konkurs za stipendije 2014 – studenti sa invaliditetom [PDF]

Prilog 1 – Prijava za uspješne studente [DOC]

Prilog 2 – Prijava za studente iz nerazvijenih opština [DOC]

Prilog 3 – Prijava za studente u inostranstvu [DOC]

Prilog 4 – Prijava za ostale studente [DOC]

Prilog 5 – Prijava za studente sa invaliditetom [DOC]

Prilog 6 – Izjava da student ne prima stipendiju iz drugih javnih izvora [DOC]

Prilog 7 – Izjava za apsolvente [DOC]

Prilog 8 – Prijava za studente učesnike olimpijade [DOC]

Tabela za druge donatore [XLS]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,