HE „Višegrad“ ispunila rebalansirani plan proizvodnje hidroenergije

17.10.2013.

Ministri Golić i Jovičić

HE „Višegrad“  predmet interesovanja MUP-a RS

VIŠEGRAD – Direktor preduzeća „HE na Drini“ Mile Lakić rekao je da je sa današnjim danom ovo preduzeće ispunilo rebalansirani plan proizvodnje hidro energije od 1058 Gigavat sati.

On je podsjetio da je 25. juna ispunjen redovan godišnji plan proizvodnje u iznosu od 909 Gigavat sati električne energije.

Lakić je današnju posjetu Ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić iskoristio za upoznavanje sa  problemom dolaska otpada rijekom Lim na branu hidroelektrane “Višegrad”.

“Taj problem se mora riješiti uz prekograničnu saradnju Vlada  RS, Srbije i Crne Gore”, kazala je Golićeva.

Ona je najavila učešće resornog ministarstva na konferenciji koja će biti održana drugog decembra u Crnoj Gori, koja će se baviti  pitanjem zaštite voda kopletnog regiona i drinsko-limskog sliva.

Objekat višegradske hidroelektrane posjetio je i Minstar MUP-a RS Radislav Jovičić. Sa upravom ovog preduzeća razgovarao je oko zajedničkih aktivnosti a tiču se bezbjednosti ovog vitalnog objekta za Višegrad i RS-u.

“Razgovarali smo o pravljenju određenih planova u vanrednim situacijama, kao što smo imali zajedničku vježbu sa MUP-om Srbije na HE “Bajina Bašta”. I ova hidrocentrala mora imati posebnu pažnju službi bezbjednosti u svim vanrednim situacijama pa i kada se radi o obilnim padavinama koje mogu da nanesu štetu cijelom uvezanom sistemu hidroenergetskih potencijala tokom rijeke Drine”, rekao je Jovičić.

Ministri  Jovičić i Golićeva  su nakon posjete  Višegradu  otputovali u posjetu opštini Novo Goražde.