In memoriam Vojislav Lubarda

Opština Rogatica - Zoran Janković - 18. oktobra 2013. 058.ba

Vojislav Lubarda

ROGATICA – Vojislav Lubarda, poznati književnik ex-jugoslovenskih prostora rodom iz Rogatice, preminuo je u Beogradu, u nedjelju 13.10.2013. godine.

Vojislav Lubarda rođen je 17.06.1930. godine u Rogatici. Završio je Srednju šumarsku školu a potom Filozofski fakultet u Sarajevu, odsjek za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Radio je kao novinar-reporter, profesor, urednik izdavačkih preduzeća, urednik lista „Mladost“ za BiH i urednik Redakcije za umjetnost i kulturu Televizije Sarajevo.

Njegova književna djela, u kojima se bavio stradanjima Srba u Podrinju za vrijeme Drugog svjetskog rata, dovela su ga u nemilost vlasti tadašnje SR BiH i donijela mu reputaciju srpskog nacionaliste. Njegov roman „Ljuljaška“ iz 1963. zabranjen je, a nakon što je u časopisu „Student“ objavio tekst „Poslanica Maku Dizdaru“ u kojoj kritikuje Dizdara, ostao je bez posla urednika kulture na TVSA. Zbog svega toga godine 1975. se iz Sarajeva preselio u Beograd.

„Karakazan Bosne je toliko dubok, težak i nesavladiv da se još nije rodio, niti će se kad roditi pisac koji će imati snage da ga sam iščita, opiše ili naslika. Da nije tako, da je hvatanje u koštac sa mrakom lak posao, onda Bosna ne bi bila nezaobilazni izazov za sve koji se ne mire sa jednostavnim (jednoumnim) odgovorima. Svaki mrak, a naročito onaj koji je satkan od vjekovnih naslaga u ljudskoj duši, plijeni i posebnom psihološkom zamkom: što se dublje ulazi u predjele mraka, to su i njegove stege jače, za pisca utoliko opasnije što on osim riječi nema nikakvog svjetla“ rekao je o svojoj rodnoj BiH Lubarda u jednom intervjuu NIN-u.

Objavio je romane:
-Bližnji svoj (1962),
-Ljuljaška (1963),
-Gordo posrtanje (1970) – četiri izdanja,
-Preobraženje (1979) — tri izdanja,
-Pokajanje (1987) — tri izdanja,
-Vaznesenje (1989) — tri izdanja (NIN-ova nagrada).

Objavio je i šest knjiga literarne publicistike. Krajem maja 1990. godine izašla su mu iz štampe Izabrana djela u šest knjiga.

Bio je član Senata Republike Srpske od 1996. godine. Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske je postao 27. juna 1997., a redovni 21. juna 2004.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac i opštinska Administrativna služba, povodom smrti našeg velikana, ožalošćenoj porodici upućuju najiskrenije izraze saučešća.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,