Obilježava se 121. godišnjica od rođenja velikog književnika i nobelovca Iva Andrića

10. oktobra 2013. 058.ba

121. godišnjica Iva Andrića

ANDRIĆA JE MOGAO IZNjEDRITI SAMO VIŠEGRADSKI MILjE

ANDRIĆGRAD – U velikoj sali multipleksa „Doli Bel“ u Andrićgradu, u srijedu veče, 9. oktobra, prigodnim programom obilježena je 121. godišnjica od rođenja najpoznatijeg Višegrađanina, proslavljenog srpskog književnika i nobelova Iva Andrića.

O književnom opusu, privatnom životu i značaju Andrićevog djela govorio je književnik i dugogodišnji urednik kulturne rubrike u beogradskoj „Politici“, Radovan Popović, jedan od najboljih Andrićevih biografa.

KNjIŽEVNO VEČE U ANDRIĆGRADU

– Ceo život Ivo Andrić je usmerio u jednom pravcu, ne skrećući ni na jednu stranu, posebno političku. Prateći njegove radove iz najranijih dana zaključio sam da je on odlučio da nikad više u životu ne bude siromašan, osjenio je Popović, naglasivši „da je on bio čovek koji je spretno vodio svoj život“.

Popović je rekao da je Andrić teško podnosio svoju starost, govoreći da ona nije kao vino, jer se pretvara u sirće i smatrajući je mukom.

– Andrić se držao principa da piše ono što je govorio. Bio je to izuzetno nadaren čovek kakvog može da iznjedri samo ovakav milje, kao što je Višegrad, koga je znatno više volio od Travnika, posebno u svojim zrelim godinama, rekao je Popović.

121. godišnjica Iva Andrića

ANDRIĆ JE BIO VJEČITA ZAGONETKA ZA ŽENE

Popović se, u svojoj besjedi, dotakao i tajnovitog ljubavnog života velikog pisca.

– Ivo Andrić je bio večita zagonetka za žene koje su bile fascinirane njegovom nedokučivom psihom, zaključio je Popović.

Ovo književno veče, Andriću u čast, uveličali su i članovi Dramske sekcije Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada.

LIKOVI IZ ROMANA NA „DRINI ĆUPRIJA“ BILI SU STVARNI

Oni su, po riječima profesorice Divne Vasić, oživljavanjem likova iz romana „Na Drini ćuprija“, ispričali priču koju je pisac često govorio, da su skoro svi likovi iz ovog romana stvarno postojali.

-To su Višegrađani koji su ovdje živjeli svoje lijepe i tužne živote, svi odreda sudbinski vezani za Ćupriju na Drini, pojasnila je Vasićeva.

121. godišnjica Iva Andrića

SEDMICA U ZNAKU ANDRIĆA I VIŠEGRADSKE STAZE

Cijela ova sedmica u Višegradu je u znaku 121. godišnjice Andrićevog rođenja, a brojni sadržaji su praktično nastavak ovogodišnje „Višegradske staze“ Tako je 9. oktobra položeno cvijeće na njegov spomenik u Andrićgradu, a u ovom kompleksu i Domu kulture Višegrad u toku je Festival dramskog stvaralaštva, čije predstave se igraju u Domu kulture Višegrad i pivnici u Andrićgradu.

U četvrtak, 10. oktobra, u Srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu biće otvorena izložba manje poznatih fotografija snimljenih za vrijeme posjeta velikog pisca višegradskoj osnovnoj i srednjoj školi, a u petak, 11. oktobra, u Domu kulture biće predstavljena knjiga Žanete Đukić-Perišić, „Pisac i priča“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,