Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine

SRNA - 01. oktobra 2013. 058.ba

IPA saradnja

FOČA – Projekat „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“, koji finansira EU putem IPA fonda u okviru Prekograničnog programa BiH i Crne Gore u ukupnom iznosu od 376.040 evra, ove opštine će, sa svojim turističkim organizacijama, realizovati u narene dvije godine.

Projektne aktivnosti, koje u BiH provodi opština Foča kao korisnik grant sredstava, finansira Delegacija Evropske unije u BiH u iznosu od 152.988 evra.

Menadžer projekta Marija Bakrač istakla je da je glavni cilj projekta povećanje potencijala za prekograničnu saradnju između BiH i Crne Gore, što doprinosi procesu evropskih integracija obje zemlje, kao i održivom razvoju u pograničnim oblastima.

„Projekat je fokusiran na povećanje društveno-ekonomskog razvoja opština Foča i Plužine putem saradnje između aktera javnog, privatnog i civilnog sektora u okviru glavnih razvojnih oblasti, kao što su turizam, ruralni razvoj i zaštita životne sredine“, rekla je Bakračeva na predstavljanju projekta novinarima.

Ona je dodala da su ciljne grupe projekta lokalne vlasti, lokalne turističke organizacije, nevladine organizacije, mala i srednja preduzeća, djeca, skiperi, spasioci, turistički vodiči, poljoprivredni proizvođači i članovi Foruma „Foča – Plužine“.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović navela je da se glavne aktivnosti projekta odnose na razvoj turizma i ruralni razvoj – obuku turističkih radnika, izradu zajedničke internet stranice, učešće na sajmovima turizma, obilježavanje staza za šetnju i bicikliste, izradu Strategije ruralnog razvoja, podizanje svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine i drugo.

Ona je podvukla da Foča i Plužine imaju tradicionalno dobru saradnju, što potvrđuje i realizacija ovog, ali i drugih zajedničkih projekata kojima žele da poboljšaju život stanovništva i da obezbijede kvalitetnije korištenje prirodnih resursa sa kojima raspolažu ove opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil potvrdio je da su dvije prijateljske opštine već realizovale niz zajedničkih projekata u okviru prekograničnih programa EU fondova, posebno u oblastima turizma, kulture, saobraćajne infrastrukture i drugog.

Direktori turističkih organiizacija Foče i Plužina, LJeposava Đajić i Neđeljko Jovović, predstavili su prirodne ljepote i kulturno-istorijsko naslijeđe svojih lokalnih zajednica i najavili zajedničko učešće na sajmu turizma u Novom Sadu, od 3. do 6. oktobra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,