Oslobođeni Goran i Zoran Damjanović

11.10.2013.

KPZ Foča

FOČA – Zoran i Goran Damjanović biće pušteni na slobodu iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči kada u ovu ustanovu bude dostavljena originalna službena dokumentacija iz Suda BiH, saznaje Srna.

Sud BiH donio je danas rješenje kojim se obustavlja izvršenje zatvorske kazne Goranu i Zoranu Damjanoviću i kojim se osuđeni odmah puštaju na slobodu.

Advokat Senad Kreho, koji zastupa Gorana Damjanovića, smatra da bi nakon današnje odluke Suda BiH njegov branjenik trebalo da bude pušten iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči “odmah, odnosno večeras do 24 časa”.

Kreho je Srni rekao da je Sud BiH u fočanski zatvor poslao rješenje da se Goran Damjanović, koji zbog ratnih zločina tu izdržava kaznu, pusti na slobodu do nove sudske odluke.

“Međutim, kontaktirala me je Goranova supruga koje je rekla da on još nije pušten zato što je rješenje došlo faksom u kancelariju koja je zaključana. Goran je razgovarao sa svojom suprugom i prenio joj da u zatvoru nema nikoga ko bi izvršio odluku Suda”, kaže Kreho.

On je potvrdio da, prema takozvanim pridruženim pogodnostima, iz zatvora, osim Gorana Damjanovića, može biti pušten i njegov brat Zoran, koji, takođe, izdržava kaznu zatvora u Foči, a kome Sud BiH mora obnoviti postupak nakon odluke Ustavnog suda BiH.

Sud BiH dozvolio je da bude ponovljen krivični postupak u korist osuđenog Gorana Damjanovića i odredio novi glavni pretres, nakon čega je njegov advokat zatražio da mu se prekine izdržavanje kazne do nove odluke Suda BiH.

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Maktouf i Damjanović”, Sud BiH donio je odluku da suđenje za ratne zločine bude ponovoljeno, s tim da se ovaj put mora primijeniti Krivični zakon SFRJ.

Kreho je ranije rekao Srni da očekuje da Sud BiH ispoštuje presudu suda u Strazburu, odnosno da primijeni Krivični zakon SFRJ, prema kojem je najmanja kazna pet godina zatvora, s tim da se ta kazna može i ublažiti.

“Ublažavanje kazne zavisi od olakšavajućih okolnosti koje su bile u vrijeme izvršenja djela. U tom krivičnom djelu nije bilo smrtnih posljedica, što će Sud morati uvažiti”, dodao je Kreho.

Goran Damjanović je osuđen na 11 godina zatvora, a Zoran Damjanović na deset i po godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Bojnik i trenutno su na izdržavanju kazne u Foči.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u kojoj je navedeno da je Sud BiH prekršio prava Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, jer su im mogle biti izrečene blaže kazne da je primijenjen preuzeti zakon SFRJ.