Podrška studentskoj radnoj akciji

12.10.2013.

Radna akcija na Tjentištu

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da prvom studentskom radnom akcijom počinje rekonstrukcija cijelog Tjentišta, koje predstavlja turističko-vazdušnu banju koja će privući ne samo ljude iz Srpske, već i iz regiona.

Dodik je, zajedno sa studentima sa oba javna univeziteta u Srpskoj, učestvovao u studentskoj radnoj akciji “Tjentište 2013” i dao doprinos uređenju Nacionalnog parka “Sutjeska”, nezaobilazne destinacije brojnih domaćih i svjetskih turista.

“Nismo oklijevali da podržimo ideju studenata, a nastavićemo da pomažemo i ubuduće. Ovo je divno, zato što okuplja mladost, studente koji su odvojili vikend da na ovaj način daju doprinos zajednici, društvu gdje žive i ovo na najbolji mogući način govori o njima i njihovom odnosu prema zajednici”, rekao je predsjednik Srpske, koji je i pokrovitelj ove akcije.

On je dodao da studentska akcija pokazuje i dokazuje dugogodišnje napore Republike Srpske da vodi aktivnosti na rekonstrukciji Tjentišta.

Dodik je naveo da je dogovoreno da studentskih akcija narednih godina bude i na drugim destinacijama, te da će on i Vlada Srpske podržati ovakve manifestacije svugdje gdje bude postojala zainteresovanost lokalne zajednice, kao i preduzeća koja su spremna da daju logističku podršku.

“Na Jahorini, ovdje na Tjentištu, bilo gdje u Srpskoj gdje za to postoji potreba i volja”, istakao je Dodik, dodajući da je veoma srećan što sa mladošću Srpske boravi na istorijskom mjestu kao što je Tjentište.

Brigada, formirane čete omladinaca spremnih za rad, intoniranje himne i podizanje zastave dio su današnje slike na Tjentištu koji, prema riječima Dodika, vraćaju emocije i uspomene na čuvene omladinske radne akcije iz perioda bivše Jugoslavije.

“Ovdje se razvio pravi brigadirski rad, od postrojavanja do dizanja zastave, komandovanja i rada. Ovdje postoji i određeni takmičarski kriterijum i najbolja četa i pojedinac će sigurno biti proglašeni, kao što je to nekada bilo. Tim nekadašnjim radnim akcijama bile su izražene posebno logorske večeri posvećivane animiranju društvenog kulturnog života. Za tako nešto potrebno je više dana i tako nešto ćemo planirati dogodine”, zaključio je Dodik.

Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata Republike Srpske, koja je organizator studentske radne akcije na Tjentištu, istakao je da bez pomoći predsjednika Srpske ne bi došlo do njene realizacije.

“Cilj je sređivanje Nacionalnog parka `Sutjeska`, a stotine studenata su raspoređeni u čete. Riječ je o ekološkom uređenju, postavićemno nekoliko stotina sadnica breze, nove klupe, korpe, raditi na uređenju rasvjete. Ovdje su studenti već uredili jedan amfiteatar, prokrčili i potkresali rastinje”, naveo je Govedarica.

On je dodao da je u planu da ove akcije budu tradicionalne i poznate i da žele da posvete pažnju Tjentištu koje je bogatstvo Srpske.

Studentska akcija počela je u petak i trajaće do sutra.

Studentima su podršku dali Vlada Srpske, opština Foča, Nacionalni park “Sutjeska”, Elektrodistribucija Pale, Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i nekoliko privatnih preduzeća.