Podsticaji za proizvođače mlijeka

Opština Foča - Nataša Miletić - 29. oktobra 2013. 058.ba

ugovori za otkup mlijeka

FOČA – Na osnovu Javnog poziva koji je bio raspisan za poljoprivrednike sa područja opštine Foča, načelnik opštine Radisav Mašić potpisao je ugovore sa poljoprivrednicima koji su dobili novčana sredstva za podsticaj u poljoprivredi za 2013. godinu. Podsticaji su obezbijeđeni za 16 proizvođača mlijeka i to za kupovinu muznih grla.

Kako bi dobili podsticaje, poljoprivrednici su morali posjedovati najmanje tri krave, te biti uključeni u otkup mlijeka koji u opštini Foča vrši mljekara Pađeni iz Bileće.

Prozvođači mlijeka su zadovoljni novčanim podsticajima. Jedna od proizvođača je Radmila Babić, koja ostvaruje ekstra klasu mlijeka.

– „Sada imam tri krave, i ovaj podsticaj će mi pomoći da kupim i četvrtu“ – istakla je Babićeva.

Vaso Škobo iz Popovog Mosta već ima sedam muznih grla, a ovaj podsticaj će iskoristiti za podgoj junica i nabavku sijena za zimu.

ugovori za otkup mlijeka 2

Opština ovim podsticajima želi pomoći proizvođačima da povećaju stočni fond i proizvodnju mlijeka. Potpisaće se i ugovori sa deset korisnika koji će dobiti mehanizaciju a jedan od njih će dobiti sredstva za  obnovu štale.

– „Ovo je prvi put da opština na ovaj način razmišlja o razvoju poljoprivrede i na ovaj način da stimuliše njen razvoj, što znači da će to biti praksa i u narednim godinama. Želimo da ovaj trend nastavimo i da u poljoprivredu uključimo što više ljudi“ – istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je dodao da opština želi da razvoj poljoprivrede bazira na razvoju infrastrukture u seoskim krajevima, što je projekat koji se finansira iz drugih izvora.

U otkup mlijeka u Foči trenutno je uključeno 19 proizvođača, od kojih Milijana Stanković iz Miljevine i Vaso Škobo iz Popovog Mosta proizvode preko hiljadu litara mlijeka na mjesečnom nivou.

Sa područja opštine Foča u septembru je otkupljeno, od svih proizvođača, 7720 litara mlijeka, podaci su opštinskog Sektora za poljoprivredu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,