Pokrovski sabor okupio pjevačke grupe i guslare iz Republike Srpske

15.10.2013.

pokrov 2013

FOČA – Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice u Foči je, ispred hrama Svetog Save, održani tradicionalni Pokrovski sabor.

Na saboru su nastupile izvorne pjevačke grupe iz Republike Srpske i Srbije. Sve su se one predstavile sa pjesmama svoga kraja. Mnogobrojna publika mogla je čuti kako se nekada pjevalo u romanijskoj regiji, okolini Sarajeva, drinskoj regiji i u pojedinim dijelovima Srbije.

Organizator Pokrovskog sabora bila je izvorna grupa Plavi neveni iz Foče,  koja djeluje u okviru Crkvene opštine ustikoljanske i Kulturno-umjetničkog društva Sveta Trojica.

Plavi neveni, na mnogobrojnim takmičenjima na kojima su učestvovali, predstavljali su našu opštinu i običaje našeg kraja, gdje se posebno izdvaja  nastup na Festivalu izvornog pjevanja u Aranđelovcu gdje je ženska pjevačka gupa Plavi neveni osvojila prvo mjesto, dok je muška grupa bila druga, čime su zasluženo dobitnici Povelje grada Aranđelovca.

pokrov 2013 2

Opština Foča bila pokrovitelj Sabora, a načelnik opštine Radisav Mašić pozdravio je učesnike, goste I građane. Sabor je blagoslovio sveštenik Nenad Tupeša, i pozvao sve vjernike da se i dalje okupljaju u crkvi i u hramu Svetog Save, koji je vjekovna želja svih fočaka.

Na Pokrovskom saboru 2013, nastupile su izvorne grupe Plavi neveni i Ognjišta iz Foče, Izvorna grupa Jabuka iz Prijepolja, ženska pjevačka grupa KUD-a Sretenje iz Rogatice, pjevačke grupe Vojkovćanke, Ilidžanski biseri i Srpski sokolovi iz KUD-a Vojkovići, ženska i muška pjevačka grupa Jahorina iz KUD-a Sveti Pantelejmon iz Istočnog Starog Grada.

Na Saboru su još učestvovale muška pjevačka grupa Sveti Jovan Krstitelj iz Višegrada, muška izvorna grupa KUD-a Sveti Đorđe iz Novog Goražda, ženska izvorna grupa Planinke sa Pala, te iz KUD-a Mladost sa Pala ženska i muška izvorna grupa.

Na Pokrovskom saboru nastupili su i narodni guslari: Spasoje Antunović, Vladislav Jovović, Milovan Grujičić, Nedeljko Begović, te dvojničar Strahinja Slavković.

Na karju Sabora Izvorna grupa Plavi neveni dodjelila je i zahvalnice instucijama za nesebičnu pomoć u organizovanju Sabora, te učesnicima za učešće na Pokrovskom Saboru u Foči 2013. godine.