Predstavljena stvaralačka biografija Ive Andrića

SRNA - 12. oktobra 2013. 058.ba

Žaneta Đukić-Perišić

VIŠEGRAD  – U Domu kulture u Višegradu predstavljena je knjiga Žanete Đukić-Perišić „Pisac i priča – stvaralačka biografija Ive Andrića“.

„Za Andrića ćutanje ima egzistencijalno značenje u smislu pretrajavanja i preživljavanja, ali to je ono ćutanje u kome je potrebno zadržati ljudskost, dignitet i integritet, a istovremeno se ograditi od spoljnog svijeta“, rekala je Perišićeva na sinoćnjoj promociji.

Ona je podsjetila da je u „tom ćutanju“ Andrić napisao romane „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Gospođica“.

Žaneta Đukić-Perišić 2Književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov istakao je da je Perišićeva ovom knjigom odužila svoj dug prema piscu, kao što je Andrić ustima i duhom svog junaka rekao da je čovjek dužan svom zavičaju.

„Kad kažemo da smo dužni svom zavičaju mislimo na kulturni model, na jezik, vjeru, tradiciju i srpski nacionalni duh. Andrić je istinski heroj kulture i u šarolikom svijetu Srbiju i srpski narod ne poznaju po vođama i generalima već po imenima Tesle, Andrića, Crnjanskog, pa u novije vrijeme i Đokovića“, dodao je Aćimović.

Predstavljanje knjige Žanete Đukić-Perišić u Višegradu organizovalo je Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,