Projekcija kratkih animiranih filmova

Andrićgrad - 27. oktobra 2013. 058.ba

Filmovi Irine Mihailovne

ANDRIĆGRAD – U nedjelju 27. oktobra u 19 časova, u sali multipleksa “Dolly Bell“, biće prikazane projekcije dva kratkometražna animirana filma ruske rediteljke Irine Mihailovne, koji su 24. oktobra učestvovali na festivalu animiranog filma u Banjaluci.

Rediteljka će se, nakon obje projekcije, obratiti publici i govoriti o filmovima “Putevoditeljica“ i “Svjtlost neugasiva“ koji govore o dvije od pet svetih ruskih ikona koje po vjerovanju čuvaju Rusiju.

Filmovi su na XXII međunarodnom kinoforumu “Zlatni Vitez“ u nominaciji osvojili prvo mjesto kao i na III međunarodnom festivalu animiranog filma FiCEE u Španiji.

Ulaz je slobodan.

„Putevoditeljica“

Radnja filma odvija se u malom selu Tikhvin u blizini Tikhvinskog manastira.

Glavni junak – seoski ikonopisac djed Petar, njegova unuka Maša i susjedov dječak Griša.
Vrijeme radnje 17. vijek.

U prošlosti je Tikhvinski manastir bezuspješno opsjedala švedska vojska. Vojvoda Simeon Prozorovski tada je bio na čelu Tihvinske milicije, a sada je primio monaški postrig. Ikonopisac Petar radi na slici Tikhvinske Bogorodice za seosku crkvu. Nepridvidljive okolnosti sprečavaju ikonopisca da na vrijeme završi posao. Djeca pokušavaju da mu pomognu i suočavaju se sa opasnim izazovima. Čudotvorna slika Tikhvinska ikona Bogorodice svojim zastupništvom spasava ih, kao nekada kada je spašen manastir od najezde stranaca.

„Svjetlost neugasiva“

Moskva, 1916. godina.

U ranom djetinjstvu heroj (mali dječak) ugledao je na Moskovskoj ulici Iverskuju ikonu Bogorodice, a od bake saznaje njenu istoriju. Vrijeme prolazi, a dječak odrasta.

1923. godina.

U zemlji se vodi borba protiv religije. Baka donosi kući tamnu ikonu iz uništene crkve. Unuk je učenik i treba da baci tu ikonu u vatru ili će izgubiti prijateljstvo svojih drugova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: