Rogatički penzioneri u etno selu „Stanišić“

Sreten Mitrović - 01. oktobra 2013. 058.ba

Etno selo Stanišić

ROGATICA – Stotinu sedam članova Udruženja penzionera u Rogatici proteklog vikenda bilo je na jednodnevnom izletu u Bijeljini i etno-selu „Stanišić“. Time je nastavljena tradicija organizovanja izleta za zainteresovane članove uz plaćanje troškova prevoza, a ručak za sve plaća se iz sredstava Udruženja ili donatora, reče predsjednik Udruženja Drago Vukašinović.

Na putu do krajnjeg odredišta, koje je i ovoga puta odabrano anketom među članovima, rogatički penzioneri posjetili su Crkvine na tromeđu rogatičke, han-pjesačke i opštine Sokolac, i tamošnji novoizgrađeni hram posvećen Svetom Jovanu Krstitelju i razgledali tek otkrivene ostatke temelja crkve iz 13. vijeka koja je bila zadužbina kralja Stefana Dragutina, sina Stefana Uroša Nemanjića i Jelene Anžujske, i u Bijeljini hram Svetog Arhiđakona Stefana, koji je osvećen davne 1936. godine.

Nova crkva na Crkvinama

– Oba ova svetilišta, pogotovo na Crkvinama koje neki, da oprosti Bog i Sveti Vasilije Ostroški, slava mu i čast, upoređuju sa sa svetilištem Ostrog u Crnoj Gori, većina penzionera posjetili su prvi put iako su u trećem dobu života. Većina penzionera prvi put su boravili i razgledali i etno selo „Stanišić“ i svi su oduševljeni viđenim i doživljenim, reče vođa puta Milorad Mališić.

Zoran Đerić iz Rogatice

Zoran Đerić među najboljim šahistima

Nakon što su na udruženjskom takmičenju bili najuspješniji, rogatičke penzionere na 13. šahovskom prvenstvu penzionera Republike Srpske, koje je ovih dana održano u Banja Vrućici kod Teslića, predstavljali su Zoran Ž. Đerić i Radovan Rosić.

Njihovo učešće nije prošlo po onoj „važno je učestvovati“. Vratili su se svijetla obraza. Zoran je osvojio visoko treće mjesto, diplomu i pehar organizatora, a Radovan 25. mjesto, sa 7, odnosno 5 od mogućih 9 poena.

– Ja kao šahovski bezkategornik mojim učinkom na prvenstvu više sam nego zadovoljan. Na prvenstvu je učestvovalo 76 penzionera-šahista iz svih udruženja u Republici Srpskoj. Među njima je bio i veliki broj internacionalnih i Fide majstora, koji su u konačnici ostali iza mene. Ispred su Fide majstori Slavko Ivković sa 8 i Vojo Marković sa 7,5 poena, a iza mene i takve šahovske veličine kao što su Rajko Radić, Milenko Šibarević i dosta drugih poznatih bivših i još uvijek aktivnih šahista, priča Zoran Đerić.

Nije zanemarljivo ni učešće Radvana Rosića. Njegovih pet poena i 25. mjesto među 76 učesnika prvenstva, pokazuje da i on još zna i može igrati.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,