Stabilizacija budžeta

03.10.2013.

Opština Foča

FOČA – Osnovne smjernice budžetske politike koje su utvrđene Programom rada Načelnika opštine i Opštinske administrativne službe, uspješno se realizuju. To je potvrdio Izvještaj o šestomjesečnom izvršenju budžeta, koji je usvojen na 10. Redovnoj sjednici Skupštine opštine Foča. U prvih šest mjeseci u budžetsku kasu ubrano je 4.087.926 KM, što je 41,21% godišnjeg plana. U odnosu na isti period prošle godine prihodi su veći za 2,43%.

U strukturi prihoda evidentno je da su alternativni izvori sve značajniji i iznose 398.00 KM,( u istom periodu prošle godine po tom osnovu ubrano je svega 2.997 KM), dok je prihod od PDV, u odnosu na prošlogodišnji uporedni period, manji za 124.000 KM.

Od 1.900.000 neplaćenih računa i obaveza iz predhodnih godina, u prvih šest mjeseci uplaćeno je 1.444.000 KM. Izmirena su sva dugovanja prema svim socijalnim kategorijama, plaćeni su troškov smještaja u staračkim domovima i posebnim ustanovama koji nisu plaćeni godinu dana, isplaćeni zaostali studentsku krediti, isplaćeni dugovi prema porodicama koje se nalaze u socijalnoj kategoriji, kao i najveći dio dugova prema ustanovama i preduzećima.

Uz stalnu likvidnost obezbjeđena je redovna isplata plata i doprinosa, isplaćen je regres svim opštinskim korisnicima, redovno su servisirane sve druge obaveze.

Na stavkama budžetske potrošnje evidentna je racionalnost i odgovornost, tako da su planirani troškovi manji za 2.110.000 maraka i realizovani su u procentu od 35,15 %.

Među značajnim stavkama koje su realizovane u proteklom periodu posebno je vrijedan podsticaj produktivnom zapošljavanju.  Za te namjene izdvojeno je 200.000 KM i obezbjeđeno  40 novih radnih mjesta u privredi. Posredstvom Republičkog zavoda za zapošljavanje, obezbjeđena su dodatna 34 nova radna mjesta, tako da su u Foči , po tim osnovama obezbjeđena 74 nova radna mjesta. Poljoprivrenici su konkurisali sa 52 projekta a u realizaciji je više značajnih projekata, među kojima su: asfaltiranje 4 km gradskih ulica, izgradnja stočne pijace, adaptiran je i opremljen sabirni centar za mlijeko, prošao je projekat asfaltiranja kilometra puta prema spomen obilježju u Jošanici, raspisan je tender za izgradnju stambene zgrade sa 12 stanova za boračku kategoriju, u fazi realizacije je i projekat izgradnje 12 stambenih objekata za povratnike a realizuje se i projekat prekogranične saradnje opština Plužine i Foča.

Lokalna vlast je preuzela sve mjere kako bi se naplatila sva opštinska potraživanja i planirana budžetska sredstva realizovala.

Zbog problema koji su preneseni iz predhodne godine, a uz već pomenute neplaćene račune tu je i 700.000 izgubljenih sudskih sporova, ova godina će , kako je rečeno u Programu budžeta biti teška ali će već naredna biti bitno drugačija. Ostvarena, puna saradnja sa Vladom i svim organima Republike Srpske daje rezultate koji će stalno dobijati na intenzitetu. Sve u interesu svih građana opštine Foča.