Sve više stranih turista na raftingu Tarom

Opština Foča - Nataša Miletić - 16. oktobra 2013. 058.ba

Rafting Tara

Rafterima i dalje najveći problem nepostojanje puta do brštanovice desnom stranom

FOČA – Rafting, na rijekama Tari i Drini, kao gotov turistički proizvod, dugo godina privlači veliki broj turista u našu opštinu. Rafting kampovi smješteni na obalama ovih rijeka tokom turističke sezone vrve od turista, ali i zapošljavaju veliki broj građana Foče.

Na rafting rijekom Tarom, poznatom i kao Suza Evrope, odlučuju se turisti iz mnogobrojnih dijelova svijeta, prolaznici ali i lokalno stanovništvo. Međutim kako ističu rafteri najviše je turista sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovogodišnja sezona na Tari u Sportsko-rekarativnom rafting centru Tara raft bila je generalno dobra, s tim da su turisti, pored raftinga, zainteresovani i za druge turističke destinacije naše opštine, istakao je Mirko Davidović, suvlasnik kampa.

– “Mislim da će se sve moje kolege složiti sa tim da je nama najveće tržište teritorija bivše Jugoslavije, dok samo nekih desetak odsto gostiju, kod svih dođe sa strane. Sezona je kod nas bila generalno dobra, kao i svaka druga, al uvijek može bolje. Mi se uvijek trudimo da pored raftinga u ponudu uvrstimo i sve drugo što se može pogledati na teritoriji opštine Foča, pravimo programe od dva pa do sedam dana. Sa našim turističkim potencijalima možemo napraviti program i od deset dana za turiste. Pored raftinga, turisti se najviše oduševljavaju Nacionalnim parkom “Sutjeska” – istakao je Davidović.

Milan Rudinac, vlasnik rafting kampa Divlja rijeka, smatra da je sezona bila lošija nego prethodnih godina, ali ističe zadovoljstvo zbog većeg broja stranih turista na Tari. Međutim kako bi se održao rafting na području naše opštine, potrebno je riješiti određene probleme koji pritiskaju raftere. Ono sa čim se slažu svi rafteri jeste problem izgradnje puta desnom obalom Tare, jer se turisti i oni svakodnevno susreću sa nelagodnostima na graničnom prelazu Šćepan Polje, ističe Rudinac: -“Ova godina se malo razlikuje od prethodnih, mislim da je bila slabija po broju turista, ali ono što je pozitivno jeste veći broj stranih turista na Tari. Sve je više i nekih samostalnih grupa kojih je manje bilo prethodnih godina. Stranci su sve više zainteresovani za Taru, kao i za naše planine Zelengoru i Maglić, ali i za kanjoning i treking. Međutim, pored toga, imamo i raznih problema,. Najveći problem ove sezone je bilo zaustavljanje i zadržavanje na graničnom prelazu Šćepan Polje, što bi se riješilo izgradnjom puta desnom stranom Tare, što će se nadamo desiti u bližoj budućnosti, kako naši gosti i naš posao ne bi trpili” – istakao je Rudinac.

I Igor Papović, vlasnik rafting centra Tara sport, smatra da je put desnom obalom Tare, trenutno najpotrebniji, za dalji razvoj rafting turizma: -“Sa samim razvojem rafting gosti se sve više zanimaju i za planinarenje i za sporedne aktivnosti, koje mi nudimo pored raftinga. Međutim, za dalji razvoj turizma najveći problem je nepostojanje puta do Brštanovice, našom stranom Tare, na teritoriji BiH. Sa svakom većom grupom koja se pojavljuje na graničnim prelazima stvaraju se velike gužve koje izazivaju probleme. Naši gosti se dosta žale na to, jer kada su velike temperature gostima je neizdrživo da duže vremena borave u neoprenskim odjelima, koja inače služe za povećanje tjelesne temperature. Prelasci granice, su nam veliki problem, jer nikad ne znamo koji će biti razlog zadržavanja, a oni bi bili riješeni izgradnjom puta našom stranom” – precizirao je Papović.

Vlasnik PK Encijana, jedinog bosanskog kampa u kanjonu Tare, Milan Šupić, kaže da je najvažnije da je sezona prošla bez incidenata i negativnih posledica jer je rafting avanturistički turizam a i Tara je skoro do polovine juna zadržala veliki nivo vode. Encijan je uspješno poslovao ove sezone, zabilježio je preko 1600 noćenja. -“Sezona je kod nas bila izuzetno dobra. Bilo je zadržavanja, ali nismo imali nekih većih problema na graničnom prelazu. Izgradnja puta zaista bi dosta olakšala posao rafterima iz Foče i riješila naše mnogobrojne probleme” – rekao je Šupić.

Za razvoj rafting turizma u našoj opštini put desnom obalom rijeke Tare najvažniji je, ističu u lokalnoj vlasti. Akuelna vlast posvetila je skoro pola godine rješavanju ovog problema, jer prije svega, bilo je potrebno markirati staru trasu nekadašnjeg karavanskog puta i riješiti imovinske odnose sa mještanima. Nakon idejnog projekta krenulo se sa izradom glavnom projekta, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

– “Taj posao je povjeren Zavodu za urbanizam grada Banja Luka i oni rade taj posao. Andrićgrad je za podršku ovoj akciji dao besplatno svoja vozila i svoju mehanizaciju. Rafteri će u ovom poslu učestvovati tako što će obezbijediti smještaj za radnike koji budu radili na izgradnji puta, a Vlada RS i resorno ministarstvo će ovaj projekat podržati u gorivu. Ovu akciju, uz podršku Opštine i svih drugih, ćemo realizovati. Od ove akcije se nije odustalo, ona je u punoj fazi, i mi sa ovim projektom konkurišemo na nekoliko fondova. Očekujemo da se to riješi, ali za sve treba vremena. Sve su ovo pripreme kako bi naredna turistička sezona bila dočekana spremnije i kako bi naši rafteri mogli ozbiljnije da udju u rješavanje svojih problema” – rekao je Mašić.

Udruženje raftera Drina Tara učestovao je u akciji čišćenja kanjona rijeka Tare i Drine, koju je organizovala opština Foča. Na taj način, rafteri su pokušali ublažiti svoje probleme kako bi što spremnije dočekali narednu sezonu , jer kako su istakli, sav otpadni materijal koji se nađe na relaciji od Brštenovice do Bastaha, koja je inače najposjećenija i najatraktivnija za sve turiste, stiže iz naseljenih mjesta iz Crne Gore.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,