Usvojen izvještaj o izvršenju proizvodno-finansijskog plana

SRNA - 29. oktobra 2013. 058.ba

Sume RS Nadzorni odbor

VIŠEGRAD – Nadzorni odbor Javnog preduzeća šumarstva „Šume Republike Srpske“ usvojio je izvještaj o izvršenju proizvodno-finansijskog plana preduzeća za prvih devet mjeseci, po kojem je u ovom periodu ostvarena dobit od 4,8 miliona KM.

Predsjednik Nadzornog odbora Biljana Marković rekla je da se brojka od pet šumskih gazdinstava, koja su pokazivala negativan poslovni rezultat smanjila na tri, od kojih se za dva očekuje da do kraja godine sigurno izađu iz minusa.

Markovićeva je, poslije sjednice Nadzornog odbora ovog preduzeća, izjavila novinarima da Šumsko gazdinstvo „Panos“ iz Višegrada vjerovatno neće izaći iz minusa, dok šumska gazdinstva „Birač“ Vlasenica i „Botin“ Nevesinje pokazuju minimalan minus.

Govoreći o dugovanjima Poreskoj upravi od 50 miliona KM, Markovićeva je rekla da je na nivou preduzeća i resornog ministarstva formirana komisija i da očekuje da će taj problem biti riješen.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je da su sredstva od 50 miliona KM koja se vode kao dug Poreskoj upravi pronašla krajnju namjenu i da su uložena gdje je i propisano, ali da nije provedena zakonska procedura.

On je rekao da je javno preduzeće direktno ulagalo sredstva iz naknade za korišćenje šuma, bez njihovog prethodnog uplaćivanja u trezor u skladu sa Zakonom o šumama, i da radna grupa Ministarstva radi na izradi prijedloga rješenja za spornu situaciju između Poreske uprave, trezora i „Šuma“.

„Ta dilema je riješena izmjenama i dopunama Zakona o šumama, tako da se u okviru javnog preduzeća formira podračun na koji će se izdvajati 10 odsto vrijednosti prodatih sortimenata, odakle će se ulagati za krajnje namjene“, rekao je Zubić.

Vršilac dužnosti direktora „Šuma“ Radenko Laketić rekao je da javno preduzeće ne duguje Poreskoj upravi 50 miliona KM, jer se dugovanja u periodu 2008. – 2013. godina odnose na sredstva koja su direktno uložena u prostu reprodukciju, ali ne i po proceduri predviđenoj Zakonom o šumama iz 2008. godine.

On je precizirao da su sredstva za prostu reprodukciju trebalo da se uplate u trezor, kako bi se u potpunom iznosu vratila javnom preduzeću za ulaganje u šumsko-uzgojne radove i druge biološke investicije, ali da se poslednjim izmjenama Zakona o šumama ta sredstva izdvajaju u samom preduzeću.

Laketa očekuje da će problem vrlo brzo biti riješen u skladu sa prijedlogom komisije sastavljene od predstavnika preduzeća, Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predsjednik Granskog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović izrazio je zadovoljstvo pozitivnim pomacima u „Šumama“ i dodao da je ovo preduzeće dovedeno u loše stanje malverzacijama, zbog čega sindikalci insistiraju da se odgovorni procesuiraju i dugovi naplate.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,