Zapošljavanje potomaka i traženje nestalih prioritet

02.10.2013.

Nedeljko Mitrovic

FOČA – Stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca, zapošljavanje njihovih potomaka i briga o traženju nestalih civila i vojnika prioriteti su i u budućem radu Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Foči, istaknuto je na obilježavanju 20 godina postojanja ove organizacije.

Predsjednik ove organizacije Milan Nikolić naveo je da bi odbornici Skupštine opštine Foča uskoro trebalo da razmatraju odluku kojom bi se ustanove i preduzeća, čiji je opština osnivač, obavezale da prednost pri zapošljavaju daju djeci poginulih boraca, u skladu sa zakonom.

“Odlukom bi trebalo da bude propisano da i privatni preduzetnici imaju obzira prilikom zapošljavanja, odnosno da djeci poginulih boraca daju prednost. To je samo jedan od prioriteta”, naglasio je Nikolić.

On je dodao da će u narednom periodu intenzivnije raditi na prikupljanju dokaza i iznošenju istine kako bi se procesuirali ratni zločini počinjeni nad Srbima u ovom dijelu Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović pohvalio je rad fočanske organizacije, te dodao da će sa njom, ali i ostalim opštinskim organizacijama u Srpskoj, nastaviti da se bore u ostvarenju prava traženja nestalih u proteklom ratu.

“Zadatak nam je i da stambeno zbrinemo porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske”, istakao je Mitrović.

Podršku Organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Foči dao je i načelnik ove opštine Radisav Mašić koji je rekao da će zajedno raditi na njegovanju tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Uvijek će imati podršku i kroz budžet opštine Foča”, naveo je Mašić.

Povodom 20 godina postojanja, Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Foči dodijelila je povelje zaslužnim pojedincima za podršku u radu, kao i opštini Foča, Šumskom gazdinstvu “Maglić”, Radio-televiziji Republike Srpske i Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji “Sveti Petar Dabrobosanski” u Foči.