Akademik Bećković svečano otkrio Njegošev spomenik [FOTO+VIDEO]

29.11.2013.

Matija Bećković otkriva spomenik

ANDRIĆGRAD – Velikan srpske književnosti, akademik Matija Bećković svečano je danas, ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima u Andrićgradu, otkrio spomenik vladiki i velikom crnogorskom pjesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Skulptura Njegoša, smještena na istoimenom trgu, kopija je spomenika koji se nalaze u Beogradu i Podgorici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je uz idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturicu najzaslužniji što je danas Njegoš u gradu od kamena, rekao je da spomenik predstavlja vječno svjedočenje o ljubavi prema Njegošu.

Matija Bećković otkriva spomenik

“Postavljanje spomenika Njegošu znak je nezaborava. On ostaje vječno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju”, istakao je predsjednik Republike.

Veliki srpski pjesnik Matija Bećković poželio je dobrodošlicu Njegošu – gospodaru u grad u koji je morao da dođe.

“Dobrodošao gospodaru u grad koji je sagrađen da bi ti imao gdje i kod koga da dođeš. Ovim se ispunila želja i tvog duhovnog sina da se vratiš tamo odakle se nekada davno otišao, a čini se da nisi nikada ni odlazao”, rekao je Bećković.

Matija Bećković otkriva spomenik Njegošu

On je naglasio da je Njegoš došao u grada, koji je Kusturica podigao u vremenu kada su gradovi, mostovi i spomenici rušeni… “Kusturica je od tih kamenova, kojima je i sam kamenovan, ponovo podizao ulice, mostove, spomenike, a među njima je i tvoj trg i tvoj spomenik”, istakao je Bećković.

Obraćajući se ispred spomenika Njegošu, na istoimenom trgu, Kusturica je rekao da je Njegoš pojava koja je izrazila duh srpske slobode, a postavljanje spomenika je zahvalnica njemu – duhovnom ocu i misliocu, koji je svoje životno djelo stvarao i kao vladika i kao duhovnik.

Ovoj jedinstevnoj svetkovini, organizovanoj u povodu proslave obilježavanja 200 godina od rođenja vladike Njegoša, prisustvovali su i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, ministri iz Vlade Srpske, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, kao i veliki broj zvanica i gostiju iz javnog, kulturnog, vjerskog i političkog života Republike Srpske i Srbije.

Matija Bećković otkriva spomenik

Spomenik Njegošu, koga je nobelovac Ivo Andrić doživljavao kao “tragičnog junaka kosovske misli”, djelo je vajara Sretena Stojanovića.

Svečani čin otkrivanja spomenika vladiki Njegošu i prateći kulturno-umjetnički programi izvedeni su u znaku broja 200, tako da je toliki broj članova folklornih ansambala iz Višegrada, Novog Goražda, Foče, Užica i Kragujevca odigrao gluvo Glamočko kolo, a u nebo je poletjelo 200 golubova i konfeta.

Matija Bećković otkriva spomenik Njegošu

Posebnu pažnju velikog broja posjetilaca i poštovalaca Njegoševe misli, na centralnom trgu koji od danas nosi vladikino ime, privukao je nastup violiniste Nemanje Radulovića, koji je sa svojim orkestrom virtuozno izveo djela klasika Paganinija i Vivaldija.

U muzičko-poetskom dijelu programa nastupio je i hor “Srbadija” iz Bijeljine i Nikola Peković na harmonici.

Svečana ceremonija otkrivanja spomenika vladiki, pjesniku, vladaru i misliocu Petru Drugom Petroviću Njegošu u Andrićgradu počela je danas u podne promocijom sabranih djela Matije Bećkovića u Andrićevom institutu.