Akatist svetom Nektariju Egiskom

Sreten Mitrović - 24. novembra 2013. 058.ba

Ikona svetog Nektarija Egiskog u Rogatici

ROGATICA – Riznica ikona hrama svetog Jovana Krstitelja u izgradnji na Crkvinama, na obroncima Devetaka, u Crkvenoj opštini Borike, obogaćena je sa još jednom vrijednom ikonom. Radi se o ikoni svetog Nektarija Egiskog, zaštitnika oboljelih od zloćudnih tumura, nervnih, duševnih i teških hirurških bolesnika, koju je sa česticom njegovih moštiju, poklonila Dragana Dragičević-Pavlović, ljekar u Domu zdravlja Rogatica, nakon njenog pokloničkog putovanja na ostvro Egin u Grčkoj.

U slavu dolaska ove rijetke ikone, prošlog petka, 22. novembra, kada Srpska pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja, u hramu na Crkvimama protojerej-stavrofor Rajko Cvjetković, paroh rogatički, i jerej Dragiša Simić, paroh borički, u prisustvu preko 30 vjernika, služili su akatist ovom svetitelju, obavljeno rezanje slavskog kolača i uzeto žito koje je tim povodom osvećeno.

Akatist u crkvi na Crkvinama

Da se vjerni i ostali narod opštine Rogatica ima povoda moliti za pomoć svetom čudotvorcu Nektariju puno je razloga. Doktorica Dragičević-Pavlović reče da je samo od zloćudnih bolesti prošle godine ovdje umrlo 16 oboljelih, a sa dijagnozom ovih bolesti registrovano je čak 178 pacijenata, među kojima je petoro uzrasta od 7 do 15 godina, 11 od 16 do 30, 86 od 31 do 64 i 76 od 65 i više godina i što je najgore te brojke i dalje rastu.

Još da kažemo da je prije dvije godine hram na Crkvinama, takođe na poklon, dobio još dvije reprodukcije rijetkih ikona. Riječ je o ikoni Pantokrator (svemogući) na kojoj je Isus Hristos, koja spada u red najljepših pravoslavnih ikona na svijetu, i Odigitarija na kojoj je sveta Bogomatera putevoditeljka. Obje ove ikone potiču iz 13 vijeka i nalaze se u manastiru Hidandar na Svetoj Gori, a hramu na Crkvinama poklonio ih je monah Petar Hilandarac (Čarkić), koji je porijeklom sa područja opštine Rogatica.

Nova crkva na Crkvinama

I to nije sve. Hram na Crkvinama, koji se gradi po projektu arhitekte Zorana Čarkića iz Rogatice, biće poznat i po tome da je potvrđeno predanje da je na ovom lokalitetu, samo dvadesetak metara od crkve koja je u izgradnji i koja će, reče paroh borički Dragiša Simić, uz Božiju i pomoć vjernika i ljudi dobre volje, biti završena najdalje za dvije godine, bila crkva zadužbina kralja Dragutina koji je vladao srednjovjekovnom Srbijom, pa i ovim krajevima, početkom 13. vijeka. Temelje ove bogomolje otkrili su septembra ove godine arheolozi Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijkog i prirodnog naslijeđa Srpske.

– Njihovo mišljenje je, kazuje paroh Simić, je da bi bilo nužno da se već sa prvim danima proljeća iduće godine, počne sa zaštitom temelja crkve i stave u službu nauke i vjerskog turizma.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,