Bećković otkriva spomenik Njegošu

15.11.2013.

Ulaz u Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica potvrdio je da će 29. novembra u Andrićgradu biti postavljen i otkriven spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, jednom od najvećih srpskih pesnika i crnogorskom vladaru, čija se 200. godišnjica rođenja ove godine obeležava širom RS, Srbije i Crne Gore.

U ekskluzivnoj izjavi za Press RS Kusturica je rekao da će bronzani spomenik Njegošu, koji je rad akademskog vajara Sretena Stojanovića i identičan je Njegoševim spomenicima u Beogradu i Podgorici, otkriti Matija Bećković, najveći živi srpski pesnik, kome je 29. novembra rođendan.

– Za Andrićgrad, Višegrad i za celu RS biće to veliki dan, dan kada će vladika Njegoš zasesti na trgu koji nosi njegovo ime i dočekivati one koji idu prema crkvi posvećenoj svetom velikomučeniku Lazaru i svim srpskim mučenicima, crkvi koju simbolično zovu i višegradski Dečani. Postavkom tog spomenika mi ćemo uokviriti i drugi veliki trg u Andrićgradu i ispuniti veliki san da naše velikane s nebesa vratimo na zemlju. I da, kada budemo stajali kraj njih, ne znamo jesmo li na nebu ili na zemlji – naglasio je Kusturica u izjavi za naš list.

On je dodao da će Njegošev spomenik simbolično povezati Višegrad i Andrićgrad sa Beogradom i Podgoricom, ali i predstavljati trajan dokaz o postojanju duhovne vertikale između Andrića i Njegoša.

– Pored već postojećeg trga i Andrićevog spomenika, novi trg sa spomenikom Njegošu biće i odraz našeg nastojanja da se Srbi i svi drugi narodi iz regiona uče da žive na trgovima. Istovremeno, postavljanjem Njegoševog spomenika i završetkom tog trga, kojeg uokviruju crkva, hotel, zgrada „Hidroelektrana na Drini“ i neuseljena zgrada opštine, početna ideja Andrićgrada dobija svoj krunski završetak. S tim u vezi treba znati da je Andrić, koji je svoj najbolji esej napisao o Njegošu, vladiku Rada i Vuka Karadžića smatrao svojim duhovnim očevima – kaže Kusturica.

On veruje da povratak velikanima poput Njegoša i Andrića neće zasmetati onima koji su skloni da zaboravljaju i, kako kaže, balkanskom okruženju, u kojem uvek postoji valjan razlog da se neko mrzi.

– Povratak Njegošu i Andriću predstavlja vraćanje našeg duga prema toj dvojici velikana. Njegoševe kosti više su puta premeštane, a Andrić danas u rodnom Travniku ne može da dobije ulicu sa njegovim imenom jer je, kako kažu, podržavao četnički pokret – upozorava Kusturica.

On ističe da je posebno značajna činjenica to što će Njegošev spomenik u Andrićgradu otkriti Matija Bećković, pesnik, koga po veličini umetničkog dela mnogi smatraju Njegoševim naslednikom.

– Razlika između Njegoša i Matije je u tome što je Njegoš, nažalost, kratko živeo, dok Matija, hvala bogu, živi duže i imao je vremena da razvije Njegoša u sebi – zaključuje Kusturica.

Kusturica je precizirao da je za goste koji će 29. novembra u Andrićgradu prisustvovati otkrivanju Njegoševog spomenika pripremljen i bogat prateći kulturni i umetnički program.

– Na otkrivanje Njegoševog spomenika doći će i Nemanja Radulović, trenutno jedan od najvećih violinista sveta, koji će svirati i sekvence iz opere i srpsko kolo. U Andrićevom institutu biće otvorena i izložba posvećena Njegošu, te promovisana sabrana dela Matije Bećkovića, čime će Andrićev institut i praktično početi da radi – kaže Kusturica.