Boračka organizacija Foča proslavila krsnu slavu

Opština Foča - Nataša Miletić - 08. novembra 2013. 058.ba

Slava Boračke u Foči

FOČA – Povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, danas je na Centralnom spomen-obilježju u Foči položeno cvijeće i upaljene svijeće. Cvijeće su položile delegacije Boračke organizacije Foča, Opštinske organizacije porodica poginulih boraca, Opštine Foča i Stanice javne bezbjednosti Foča.

„Mitrovdan je dan slavlja boraca, koji nakon prigodnog parastosa, slave ono što su uradili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, slave postojanje Republike Srpske“, istakao je Milika Radović, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske i dodao da je stanje među borcima teško.

– „Što se tiče stanja i statusa boraca uglavnom svi znamo da je taj status prilično težak i da on ne može da se izdvoji iz konteksta cjelokupnog stanja u Republici Srpskoj. Finansijski i ekonomski problemi odražavaju se kako na ostale kategorije društva tako i na borce, s tim što ovde ima jednu specifičnu dimenziju zato što su to osjetljive i ranjive kategorije prema kojima treba povesti računa malo više nego o drugima. Što se tiče demobilisanih boraca, njihov gorući problem je nazposlenost i pitanje kada će i u koje dogledno vrijeme moći uopšte da računaju na neki ozbiljan posao da bi zarađivali za svoju i za egzistenciju svoje porodice“ – istakao je Radović i dodao da su brojni problemi porodica poginulih boraca, koji su izgubili svoje najmilije, i ratnih vojnih invalida, kojima je oštećeno zdravlje i koji bez obzira na određena primanja imaju daleko veći spektar troškova.

Milovan Radović, borac prve kategorije, kaže da su demobilisani borci u Republici Srpskoj zaboravljeni, bez posla su i teško izdržavaju svoje porodice.

– „Odziv boraca danas je trebao biti mnogo veći jer Fočanska brigada to zaslužuje. Demobilisani borci, nažalost, su na margini jer nemaju posla i idu po inostranstvu da rade. Porodice poginulih boraca su u još težoj situaciji“ – istakao je Radović.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća na Centralnom spomen obilježju proslava Mitrovdana nastavljena je pomen-parastosom u hramu Svetog Nikole, gdje je izvršen obred lomljenja slavskog kolača i priređen koktel za borce, porodice poginulih boraca i zvanice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: